Рекорд: 115 сигнала за нарушения на изборния процес са получени в полицията в Плевен

04.11.2015 12:35

plice press izbori

115 сигнала за нарушение на изборния процес са постъпили до днес в ОД на МВР-Плевен чрез различни видове комуникационни системи. Това съобщи на брифинг в сградата на областната дирекция на полицията в Плевен комисар Валери Петков, началник отдел „КИАД” в ОД на МВР-Плевен като коментира, че за първи път сигналите а толкова много. В пресконференцията участваха още зам.окръжният прокурор Иво Йолов, районният прокурор на Плевен Владимир Николов и зам.директорът на ОД на МВР-Плевен комисар Стоян Стоянов.

От получените 115 сигнала са образувани 9 досъдебни производства. Към настоящия момент има вече и четирима осъдени. Комисар Петков посочи, че полицейските сили са действали изключително мобилизирано в дните около двата тура на местните избори.

33 преписки са били регистрирани в Районна прокуратура – Плевен във връзка с първия тур на местните избори и националния референдум. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Николов. По 27 от тях работата е приключила с отказ да бъде образувано досъдебно производство, тъй като в хода на съответните проверки не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. Образувани са пет наказателни производства, от тях – две незабавни производства, две досъдебни и едно бързо производство. Двете незабавни и бързото производства са приключили до момента с осъдителни съдебни актове, по двете досъдебни работата се продължава.

При проведените на 1 ноември балотажи за избори на кметове на общини и на кметства в Районна прокуратура – Плевен са образувани 20 преписки. Осем са приключили с отказ да бъдат образувани досъдебни производства, 12 са разпределени и предстои по тях да се произнесат наблюдаващите прокурори, образувани са три бързи производства като две от тях са приключили с осъдителни съдебни актове.

Както и при предишни избори, плевенските прокуратури и специално Районна прокуратура – Плевен, са лидери в национален мащаб по успешно приключили дела за престъпления против политическите права на гражданите и най-вече за т.нар. активен изборен подкуп – купуване на гласове, коментира прокурор Николов. Към настоящия момент за проведените избори има вече четирима осъдени за купуване на гласове. тези производства са работени светкавично, обясни прокурор Николов. Едното е приключено за по-малко от 24 часа, едно от бързите е за финализирано за по-малко от 5 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: