Намалява броят на децата в област Плевен, които прекъсват образованието си

23.10.2015 10:22

uchenici

През последните три учебни години се наблюдава намаление в броя на децата, които прекъсват образованието си преждевременно. Това показват данните на Регионалния инспекторат по образованието за област Плевен. Ще припомним, че в началото на седмицата той бе домакин на двудневна работна среща с представители на Министерството на образованието и науката за Северозападна България по изпълнение на Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система (2013-2020). 

За учебната 2012/2013 г. 169, подлежащи на задължително обучение, ученици са напуснали училище. През следващата 2013/14 г. техният брой е вече 74, а през миналата 2014/15 г. – 51.

Сред причините, които най-често водят до това децата да не могат да продължат образованието си, са незаинтересованост от страна на родителите, финансови проблеми в семейството, дефицити още в началния етап на обучението и т.н. Често се наблюдава ниска мотивация при учениците, натрупали голям брой отсъствия.

По време на форума от РИО-Плевен са представили програма за подкрепа на ученици в риск от отпадане и такива с трудности в обучението, както и програма за допълнителна индивидуална работа през ваканциите.

В рамките на работната среща са очертани и редица мерки, които могат да подпомогнат ограничаването на отпадащите преждевременно от училище деца. Сред тях са провеждане на индивидуални разговори и консултации с учениците, създаване на младежка мрежа за консултиране, включване в дейности по интереси, създаване на родителски клубове, осигуряване на безплатен транспорт и за учениците над 16 години и други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: