Биляна Грънчарова, кандидат за кмет: Повече участие и контрол на гражданите в управлението на Плевен

23.10.2015 9:19

bilqna zagl.

Биляна Грънчарова е юрист по образование и действащ адвокат. Тя е и един от кандидатите за кмет на община Плевен, единствената жена сред 12 претенденти. Кандидатурата на Биляна Грънчарова е издигната от Политическа партия Движение за радикална промяна „Българската пролет” – с номер 16 в бюлетината. В местните избори за община Плевен от партията с председател Велизар Енчев участват и с листа с кандидати за общински съветници. Броени дни преди местния вот разговаряме с г-жа Грънчарова за това как вижда тя управлението на община Плевен. 

 -Г-жо Грънчарова, защо решихте да се кандидатирате за кмет на община Плевен? Вие сте и единствената дама, която участва в битката за кметския стол на областния град.

-Решението ми е продиктувано от това, че не съм доволна от поддържането на града, както и от начините, по които се изразходват общинските средства. Освен това считам, че има нужда не само града ни, но и цялата държава от нов тип партия като нашата, която прилича повече на гражданско сдружение. Движение за радикална промяна „Българската пролет” не е лидерска партия. Тук се зачита мнението на всеки, предоставена е свобода на всички организации по места да определят приоритетите в дейността си. За съжаление, това, което се наблюдава до момента в нашия политически живот е, че много партии имат добри програми, но в крайна сметка не ги изпълняват по начин, по който обществото очаква това от тях.

Нашето включване в местните избори е с цел гражданското общество да започне да взема повече участие в управлението на населеното място, където живее. Наясно съм, че това няма да е лесен процес, но трябва да се направят първите стъпки. Има редица възможности гражданите да участват в управлението на града или селото си, но не са познати. За да имат гаранции, че техните интереси ще бъдат защитени, гражданите трябва да имат своите представили в местния Общински съвет. Също така всички, които до този момент са зад мен, ме познават през последните 20 години и знаят, че аз се пазя от обещания, които смятам, че не мога да изпълня.

bilqna 11

– Тук е мястото и да Ви попитам какви хора сте включили в листата с кандидати за общински съветници от ПП ДРП „Българската пролет”?

-В листата сме се опитали да предложим хора с различни професии и социален статус в обществото. Сред нас има инженери, лекари, учители, общественици. Опитали сме да представим и хора от различни възрасти – от най-младите – студентите, през такива в активна трудова възраст, до пенсионерите.  Все още ние сме млада партия, едва на два месеца, и поради липсата на достатъчно време и опит, нямахме възможност да направим по-голяма листа.

– Кои са най-неотложните проблеми на Плевен, с които бихте се захванали като кмет?

-На първо място това е поддръжката на града – изчистването му и една добра готовност за предстоящия зимен сезон и след това за пролетта, която обичайно е свързана с повече валежи. В момента градът ни е в ужасно състояние и ние го видяхме при проливния дъжд, който наводни Плевен в началото на предизборната кампания. Почистването на града не е никак лесна задача, тъй като е свързана с проверка и поддръжка на канализацията, шахтите, улиците и тротоарите, които на места в града са в трагично състояние. Паралелно ще върви и работата в други сфери като реда и сигурността за целия град и за селата към община Плевен. Това не включва само борбата с престъпността, но и подобряване на безопасността по улиците – да има повече камери, легнали полицаи, подобряване режима на светофарите и други. Трябва да се създадат още обществени паркинги, за да може улиците да се освободят от паркираните неправомерно коли. Ще работим и за подобряване състоянието на училищата, на спортните съоръжения, осигуряване на денонощни аптеки и в много други сфери.

Имам една идея, която ми се иска много да се реализира. И тя е за провеждането на местен референдум преди приемането на годишния бюджет на Общината. За това разбира се трябва да се намери подходящ финансов вариант. Основната ми цел е по този начин хората, жителите на общината, да посочат своите приоритети, по които трябва да бъдат похарчени общинските пари. Смятам, че не само шепа хора трябва да решават какво и как да се прави с парите на Общината. Трябва да се дава такова право и на гражданите.

– Остават два дни до изборите. Какво бихте казали на онези плевенчани, които още не са решили за кого да гласуват и на тези, които не желаят да направят своя вот?

-Категорично призовавам всеки да излезе да упражни своето право на вот. Подчертавам като юрист, че това е право, за което хората са се борили  по целия свят. В Древността тази привилегия е била само за избрани, по-висшата класа. Сега това право го има всеки българин, навършил 18 години, но то не се цени. Хората трябва да се замислят, че ако те не излязат да гласуват, то някой друг ще направи избора вместо тях.

Има избор, това е демокрация. 27 партии и коалиции участваме в местните избори, 12 сме кандидатите за кмет на община Плевен. Затова хората, ако искат нещата да се променят, трябва да направят своя вот.

bilqna i enchev

-Защо плевенчани да гласуват за кандидатите за кмет и за общински съветници на ПП ДРП „Българската пролет”?

-Призовавам ги да гласуват за ПП ДРП „Българската пролет”, защото кандидатите от нашата листа са изключително почтени, политически неопетнени. Отново казвам, няма да поемам обещания, които не мога да изпълня и ще отстоявам интересите на плевенчани. Винаги моите врати ще са отворени за гражданите и ще търся различни форми, под които те да участват и изразяват активно мнението си по приоритетите на града и да могат да упражняват и контрол върху това, което е взето като решение на Общинския съвет. Ще се борим за активизиране на гражданите в управлението на града. Нашата партия е най-близо до едно гражданско движение, до гражданското общество.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: