Арх. Стефан Нешев: Ако успея нещо да променя, то ще е от полза за всички!

23.10.2015 8:50

Независимият кандидат за общински съветник се срещна с колеги и млади ротарианци, с които обсъди проблемите на града.

sn4
В Общинския съвет е необходимо да има поне един архитект, който да защитава професионалните интереси на колегията. Това казаха днес на среща с независимия кандидат за общински съветник арх. Стефан Нешев представители на Камарата на архитектите в Плевен. Общинската администрацията върши безобразия, искаме прозрачност при обявяването на конкурси и обществени поръчки, заявиха присъстващите на срещата. Те бяха категорични, че плевенските специалисти са дискриминирани, тъй като начинът, по който се обявяват конкурсите елиминират участието на по-малки архитектурни бюра. Други проблеми са липсата на прозрачност при организирането на обществените поръчки и конкурси, както и липсата на качествено изпълнение на повечето обществени поръчки. Категоричен пример за това е случаят с велоалеята, която при първия дъжд започва да се отмива, отбелязаха архитектите.

fen1

Те споделиха, че на арх. Нешев никак няма да му е лесно и той ще е тяхната „бяла лястовица” сред мнозинството съветници, избрани с партиен вот. „Всички, които ме познават знаят, че не съм членувал и няма да членувам в никоя партия. Никога не съм бил зависим и не се притеснявам да изразявам мнението си”, увери арх. Нешев. Той отбеляза, че както повечето си колеги, е имал проблеми с общината заради липсата на ясни и честни правила. „За мен е прецедент, че архитект ще се заеме с такава неблагодарна и тежка работа”, отбеляза председателят на Камарата арх. Красимир Попов. Всички присъстващи се обединиха около идеята да подкрепят младия си колега.
Миналата седмица арх. Стефан Нешев се срещна и с близо 20 представители на младежките клубове на Ротари Плевен-Ротаракт и Интеракт. Основната тема на разговора беше защо младите напускат Плевен и какво би ги накарало да се върнат в града след като завършат образованието си.

fen3

„Факт е, че все повече току-що завършили специалисти предпочитат да се реализират в други градове или напускат страната”, споделиха младежите. Според тях липсата на адекватно заплащане и на възможности за реализация са основните причини Плевен да се превръща все по-осезаемо в град със затихващи функции. Арх. Нешев от своя страна разкри причините, поради които е решил да остане в родния си Плевен и да създаде тук семейство. „Аз съм на 31 години, но вече съм се реализирал като професионалист и успях да го направя в Плевен”, подчерта той. И добави, че във фирмата, която ръководи, има наети още трима архитекти, млади специалисти. В другата негова фирма -за енергийна ефективност и обследване на сгради , също работят млади кадри. Арх. Нешев разкри защо е решил да се кандидатира за независим общински съветник. Според него е много трудно да се прокара проект през общинската администрация и е много трудно гражданин да влезе в общинския съвет, за да внесе свое предложение и да представи своя идея . Друг сериозен проблем е лошата градска инфраструктура-разбитите тротоари, мръсни и лошо поддържани улици и озеленени площи. Друг сериозен проект, за който арх.Нешев заяви, че иска да работи в местния парламент, е изграждането на високотехнологична зона с модерна инфраструктура. Тя може да се намира при изхода за София, където ще минава входно-изходната артерия на магистрала Хемус. Ако бъде изградена такава индустриална зона, ще се привлекат нови инвеститори и ще се разкрият нови работни места, подчерта арх. Нешев. В заключение той добави, че няма да стои безучастно и само да критикува отстрани случващото се в родния му град, а смята да работи за реализацията на своите идеи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: