Христо Таслаков, кандидат за общински съветник: Евро-фондовете са възможност да заличим разликите между бедните квартали и останалите части на града!

22.10.2015 7:52

Малко хора си дават сметка за богатите възможности, които европейските фондове откриват пред общините. При правилно управление чрез еврофондовете в общините, районите и особено малките общности, отделните квартали, могат да влязат средства в пъти повече от предвидените в общинските бюджети. Общината (водена от ОС) може да работи в две посоки: Първата е директното усвояване на европейския средства, чрез познатия досега начин, кандидатстване по различни мерки. Втората посока е, с експертния си капацитет да подпомага хората и фирмите , решили да кандидатстват, и по този начин индиректно също да вкарат средства в общината.
Общинските мерки са в няколко оперативни програми. Ще спомена по-важните от тях.

hristof

РЕГИОНИ В РАСТЕЖ
Оттук могат да се спечелят средства за заличаване на разликите между бедните квартали и останалите части на града. Предвидено е финансиране за решаване на проблема с „гетоизацията“. Можем да се спечели финансиране за:
-Създаване на градоустройствени планове в кварталите с концентрация на бедност;
-Рехабилитация на сградите в тези квартали;
-Осигуряване на техническа, транспортна, търговска и социална инфраструктура.
И всичко това, без да се накърнява общинския бюджет, без да се пипат парите, които вие, гражданите, внасяте в него.
ОКОЛНА СРЕДА
По тази оперативна програма може да се финансира изграждането на водопроводи там, където няма. Можем да се изградят и оборудват лаборатории за мониторинг на водите – нещо крайно необходимо в живота на големия град.
-Ще има средства за мерки за подобряване управлението на битовите отпадъци в съответствие с Националния план за управление на отпадъците.
-Изцяло с европейско финансиране ще се подобри и качеството на атмосферният въздух.
И отново, всичко това, без да се накърнява общинския бюджет, без да се пипат парите, които вие, гражданите, внасяте в него.
ТРАНСПОРТ
Транспортът е един от най-важните въпроси за всеки голям и развит град. Там колкото и да се направи, все може да се направи повече. За част от мерките вече писах в статията за безопасни улици в Плевен. Чрез еврофондовете може да се иновират два много важни аспекта:
-Подобряване безопасността и сигурността на транспорта;
-Внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика:
o Увеличаване на броя на сигнализираните кръстовища и пешеходни пътеки;
o Поставяна на възловите кръстовища на трафик контролери и трафик детектори;
o Ще се изгради система за предоставяне на приоритет на превозните средства от масовия градски транспорт;
o Ще се осигури видеонаблюдение на определени локации с интензивно движение;
o Ще се проектира и изгради истинска веломрежа, а не нарисувана с боички.
И всичко това, без да се накърнява общинският бюджет, без да се пипат парите, които вие, гражданите, внасяте в него.

ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ – РУМЪНИЯ
Преди всичко това е програма, която може да донесе допълнителна заетост и приходи на гражданите единствено поради обстоятелството, че област Плевен е гранична с Румъния по р. Дунав. Кои са направленията, в които може да се развиват проекти:
-Планиране и координиране на трансгранични транспортни системи и повишаване нивото на координация по отношение на транспортната безопасност;
-Устойчиво използване на природното наследство, опазване и управление на екосистемите.
-Културен обмен;
-Заетост и мобилност на работната сила;
Финансирането по тази програма е голямо и изпълнението на нейните проекти открива нови възможности за реализация, за заетост и преквалификация пред гражданите на нашата община.
Казаното дотук беше малка част от възможностите, които еврофондовете разкриват пред самата община. Но те разкриват възможности и пред нейните граждани. Ще ви кажа нещо, което малцина знаят, защото още не е официален факт, но предстои да се превърне в такъв. Чрез европейските фондове ще може да се стартира и чисто нов бизнес, а не само да се финансира вече съществуващ. Така много граждани ще могат да основат свои микропредприятия и да вземат съдбите си в свои ръце.

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ
Подкрепа ще получат предприятия в специфични сфери:
-Творчески и културни индустрии;
-Предприятия, разработващи иновативни продукти и услуги;
-Социално предприемачество.
Ще бъдат подкрепени приоритетно проекти на:
-Жени-предприемачи;
-Стартиращи предприемачи – лица до 29 години;
-Лица над 50 години, стартиращи собствен бизвес.
И особено важно за нас:
Предприемачеството в рамките на Стратегията за Дунавския район също може да получи подкрепа по този инвестиционен приоритет.
По тази мярка общината не кандидатства пряко със свои проекти. Кандидатстват нейните граждани самостоятелно и съответно лично биват финансирани. Това, което общината може и ще направи за тях, е да им осигури безплатна експертна помощ при подготовката на проектните предложения.

Гласувай с № 23 за листата на Местна коалиция „Плевен може – Плевен побеждава” и кандидата за кмет Георг Спартански! Избери преференциално кандидата за общински съветник в Общински съвет Плевен – Христо Таслаков с преференция – № 10!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: