При огромен интерес премина представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” в Плевен

21.10.2015 7:53

При огромен интерес премина представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ” на президента на Радио и Агенция „Фокус” Красимир Узунов в Плевен. Събитието уважиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кандидатът за кмет на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Церемонията по представянето на книгата в зала „Гена Димиторва” започна с военна възстановка, представяща униформите и бойното снаражение на българските войници, участвали в Първата световна война.

f1

При премиерата й в Плевен адмирал Пламен Манушев посочи, че книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е монументален труд за битка, която незнайно как сме забравили. Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ обхваща един много малък период от Първата световна война(1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916г. По думите му дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка. „Благодарение на инициативата на Агенция и Радио „Фокус“ започнаха да звънят роднини на загиналите на Каймак-Чалан. Малко хора знаят къде са загинали дедите ни. Книгата започва с „Прелюдията“, с началото на включването ни във войната. На 23 октомври 1915г. 8-ма Тунджанска и 9-та Плевенска дивизия превземат Ниш. По невероятен начин авторът е описал отношенията между армиите на бойното поле. Ген. Жеков е бил невероятен военачалник, това не е само виждане на автора Красимир Узунов”, посочи адмирал Манушев.

f3
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че написването на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е съвременен патриотизъм. Тя пожела на автора Красимир Узунов да не спира с първи том. Цачева каза още, че след като е видяла книгата, е разбрала, че тя не е просто хроника и изрази учудването си от умението на автора да пише за кости, сражения и то така поетично.

f2
Ген. Стоян Топалов посочи, че книгата „Каймакъ-Чаланъ”, както и „Забравената война“ на Красимир Узунов, са книги енциклопедии. Ген. Топалов настоя да бъде създаден инициативен комитет, част от националния комитет „100 години Каймакчаланска епопея“. Такъв бе създаден в Сливен, а в Добрич се създаде комитет за Добричката епопея. Той апелира към председателя на парламента Цецка Цачева да се създаде такъв и тук в Плевен, а догодина да бъде организирано преклонение пред върха.
Екземпляри от книгата, чиято премиера се състоя в Плевен с автографи от автора, бяха подарени на деца и ученици, военни дейци и родолюбци.

f5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: