Проф. Димитър Стойков: Ще продължим да работим заедно с плевенските читалища

20.10.2015 14:58

20.10.gerb

Председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева се срещна с представители на читалищата в Плевен. Срещата е част от инициативата за открит диалог за бъдещето на тези единствени по рода си просветни центрове в цял свят. На срещата присъства като гост и проф. Димитър Стойков, кандидат за кмет на община Плевен.
“Голямото просветно сърце на страната ни тупти благодарение на всекидневната неуморна работа на апостолите на просвещението, каквито сте вие работещите в тази нелека среда. Въпреки това, вярвам във вашия професионализъм и личната ангажираност. Тази кауза не е за ден или два, тя е за цял живот”, каза при откриването на срещата Цецка Цачева.
„3496 читалища са в страната. От тях близо 2500 са в селата. Те разполагат с ограничени средства за ремонт. Ролята на читалищния секретар е всичко – от човека, който боядисва, до човека, който ръководи състава за автентично пеене“, разказаха читалищните дейци. Читалищата ги е имало преди да има българска държава. Преди 159 г. са възникнали трите първите български читалища и те са родени като устойчива структура, която и до днес продължава да има своя гръбнак. Те са основани от заможни българи, от дарители, чиято мисия е била да създадат място за правене на култура“.
Интелектуалците благодариха на председателя на Парламента за подкрепата, която получават и изпълнените ангажименти. “Българинът обича своите поети, композитори. Има стойности, които остават в златния фонд на българската култура. Ние не можем повече да търпим тази неграмостност, която изпълни държавата. Затова читалищата имат мисия и тяхната мисия е да бъдат в авангарда на културното и интелектуално възраждане на страната”, посочи ролята на читалищата проф. Стойков.
Подкрепа и симпатия изказаха за кандидатурата на ПП ГЕРБ. Междувременно бяха поставени и задачи за следващия управленски мандат. Читалището с помощта на един добросъвестен кмет е редно да са партньори и да се превърнат в един съвременен информационен център. От друга страна, информацията трябва да бъде достъпна и поднасяна по един нов модерен начин. Да се върнат млади хора, които да работят с новите технологии. Младите хора трябва да влязат в ръководството на читалищата. Това бяха акцентите от открития дебат за ролята на читалището в живота на плевенчани.
Купуването и продаването на гласове са престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: