Христо Таслаков, кандидат за общински съветник: Нов закон за общинската полиция, на пряко подчинение на кметовете!

19.10.2015 8:04

Темата за общинската сигурност е тясно преплетена с общата такава. В момента общините разполагат с инспекторати с осакатени функции и един закон за общинска полиция, който е така калпаво направен, че с изключение на София и един, два големи града, никъде другаде не съществува подобно звено. А и в тези градове съществуват по-скоро като реверанс към политическото ръководство на държавата, а не като действащ орган.

hristof
В София общинската полиция действа като инспекторат с разширени функции, охрана на мероприятия, следене за опазване на чистотата, охрана на „паяците” и др. подобни. В Плевен подобно звено изобщо няма и не случайно, чисто икономически това звено е силно неизгодно, издръжката на един полицай излиза на общинският бюджет около 2800лв, докато за тази цена могат да се наемат 4-5 частни охранители. Втория проблем е свързан с подчинението – общинските полицаи са подчинени не на кмета, а на съответното РПУ. Е, няма как да стане, да плащаш скъпо и да не можеш да вземаш самостоятелно решения. Тези два проблема са в основата на неработещият закон за общинска полиция. В предните мандати имаше създадена добра практика да се наемат частни охранителни фирми, които охраняваха селата и реколтата на хората. Ефектът беше голям и изцяло положителен. За съжаление обаче, това решение е само временно, то показва слабостта на държавата да охранява гражданите си, защото да наемаш частни фирми да заместят полицията показва безпомощност и е сигнал, че наказателният апарат на държавата не работи, а забележете, това е втората по важност функция, заради която изобщо възникват държавите. Да приватизираш репресивни функции показва разпад и е първа стъпка към пропадането на демокрацията и възцаряването на тирания.
Решението на проблема според мен е в нов закон за общинската полиция, на пряко подчинение на кметовете, с избираеми от населението ръководители и финансиране, осигурено от децентрализираните местни данъци и такси. Сигурен съм, че тогава ще настъпи рязко подобряване на състоянието на сигурността, особено в малките населени места, където този проблем е особено силен.
Гласувай с № 23 за листата на Местна коалиция „Плевен може – Плевен побеждава” и кандидата за кмет Георг Спартански! Избери преференциално кандидата за общински съветник в Общински съвет Плевен – Христо Таслаков с преференция – № 10!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: