В международен семинар по шотокан карате-до участва сенсей Милена Кирниколова

19.10.2015 15:36

19.10.seminar

На 16, 17 и 18 октомври в столичната зала „Дианабад“ се проведе технически семинар по Карате-до, стил Шотокан с главния инструктор на Световната Шотокан Карате-до Федерация (WSKF) – сенсей Хитоши Касуя, 8 дан. На семинара взеха участие над сто практикуващи бойното изкуство Карате (стил Шотокан), които се възползваха от рядката възможност да извлекат знания от майстор Касуя. Тъй като той пътува от Токио, семинарите му в България се провеждат рядко (веднъж на 3 години). Управителят и старши треньор на Карате клуб Спартак-Плевен, сенсей Милена Кирниколова също бе сред участниците в семинара, съобщиха от Клуба. За нея този семинар е част от подготовката и за защита на 3 дан в Карате, стил Шотокан.
„Семинарите са важна част от развитието на един инструктор. Както ни учи сенсей Касуя – дори само едно нещо полезно да си научил от един семинар, ти си научил нещо ново, което можеш сам да доразвиеш и това може да се окаже някой ден най-успешната концепция, която си развил в карате. На семинара с Касуя лично се запознах и с друг изключителен специалист в Карате – сенсей Назим Куртович – македонецът, който има огромен принос за развитието на съвременното карате в Европа. Семинарът беше международен – участваха сърби, македонци и румънци. Близките до нас държави използват винаги възможността да дойдат да се учат от сенсей Касуя, когато той е в България, защото той рядко посещава източна Европа и това е голяма чест за нас“, разказа Милена Кирниколова.
Сенсей Касуя в момента е на 67 години и е ученик на Шихан Камиянаги, който оглавяваше до този момент Световната Шотокан карате-до Федерация. Такеаки Камиянаги е един от последните ученици на Гичин Фунакоши (създателя на стил Шотокан в Карате) и в организацията, която той оглавяваше се практикува Карате така както му го е преподавал Фунакоши. За съжаление, Шихан Камиянаги почина преди 7 дни на преклонна възраст, с което карате обществеността загуби една от последните си легенди на древното бойно изкуство. Поклон!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: