С хляб и сол посрещнаха участниците в петия фестивал „Мизия танцува“ (галерия)

17.10.2015 11:44

17.10.otkrivane1

Стартът на петото издание на фестивала „Мизия танцува” бе даден тази сутрин на площад „Възраждане“ в Плевен. Както писахме, тази година в него участват над 500 участници от 20 клуба от цялата страна, които по стара българска традиция бяха посрещнати от организаторите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ с хляб и сол. Съорганизатор на проявата е Община Плевен, а сред официалните гости на откриването бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутатът Владислав Николов, кандидатът за кмет втори мандат проф. Димитър Стойков. Фестивалът започна с изпълнения на възпитаниците на Ансамбъл „Мизия“ при читалище „Съгласие“ с ръководители Михаил и Биляна Деневи, които поздравиха участници и зрители.

17.10.otkrivane2
От името на ръководството на Общината поздравителен адрес прочете началникът на Отдел „Образование и култура“ Йонита Иванова. Горда съм, че днес Плевен е столица на фолклорната съкровищница на България, че обединява съхранения през вековете неповторим дух и творчески гений на народа ни, каза тя. Иванова поздрави организаторите от ФТК „Българско хоро“ за волята и усилията да бъдат пазители на безценното ни национално богатство и да привличат все повече съмишленици в мисията да го запазят живо за настоящите и идните поколения. Тя пожела успех на всички участници, а на зрителите – незабравими моменти с магията на българския фолклор.

17.10.otkrivane3
Своето приветствие отправи и председателят на Парламента Цецка Цачева, която не скри вълнението си, че е гост на откриването на петото издание на фестивала. „Защото традициите – това са здравите корени, за които се държим в днешния ден. Традициите на миналото, обичаите ни, са това, което ни води напред към бъдещето, което се надяваме да бъде още по-светло“, каза Цачева. Тя отбеляза, че за плевенчани този фестивал е повод за самочувствие, затова че толкова много хора от цялата страна идват тук и виждат новия облик на Плевен.

17.10.otkrivane4
Уменията на изпълнителите оценява тричленно жури, оглавявано от доц. Красимир Петров – хореограф, етнограф и преподавател, председател на УС на Сдружението на танцовите дейци и членове хореографът и носител на световен „Оскар“ за фолклор Димитър Манов и Мариян Василев. То ще присъди първа, втора и трета награда за цялостно представяне и награда за изпълнение на северняшко хоро, като победителите ще станат ясни в 16 ч.

17.10.otkrivane5

 

17.10.otkrivane6

 

17.10.otkrivane7

 

17.10.otkrivane8

 

17.10.otkrivane9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: