Христо Таслаков, кандидат за общински съветник: Общините имат нужда от истинска финансова самостоятелност!

16.10.2015 19:38

„… съставните единици на държавата – общините, околията и окръжията да запазят за себе си една автономност в управлението, а в името на свободно разпореждани със своите местни интереси и със средствата, нужни за тях, изисква се децентрализация в управлението, която би се доближила до федеративност…
Да се направи, щото жителите в общините, да се почувстват господари у себе си…За да се постигне това трябва правата на общинските съвети да се разширят. „
Цвятко Таслаков, плевенски окръжен управител в периода 1908 – 1912г.

hristo1

Общините имат нужда от истинска финансова самостоятелност. В момента бюджета се формира изцяло по волята на финансовото министерство като държавата използва общините като един вид „пощенски кутии“, през които преминават средствата за заплати на работещите в училищата, детските градини, яслите, администрацията и др. Тези плащания формират над половината от общинския бюджет. Дори и да искат, кметовете не могат да влияят на този процес, а да не можеш да определяш собствените си приходи и разходи означава, че не можеш да формираш и изграждаш собствена политика и си изпълнител на чужда воля. По този начин непослушните политически общини са държани „на верижка“ и принудени да изпълняват указанията на централната власт, а своите са „награждавани“, за сметка на други. Подобна политика води до западането на определени райони, като Северозападния например, и нелогичен ръст на други.

izo1
Като пример за лошо управление на приходите от държавата мога да дам факта, че всеки работещ жител на град Плевен годишно и плаща хиляди левове във вид на различни видове данъци, а парите, които държавата му връща за капиталови разходи например (това са парите за подръжка на инфраструктурата на града) са в размер на десетина лева, еквивалент на две кутии цигари годишно. Пряк резултат от тази дълбоко погрешна политика е окаяното състояние на градската пътна мрежа, което с годините се влошава все повече и повече.
Решението е в направеното още преди години предложение на Асоциацията на българските общини, част от данък общ доход и данък печалба, формирани на територията на съответната община, да бъдат предоставени на местните бюджети, а не трансферирани в държавния такъв и раздадени по благоволението на поредният финансов министър. Забележете, не предостъпени, а предоставени, защото по същността си те са местни данъци и до голяма степен размерът им зависи от работата на кметовете и общинските съвети по места, а не от работата на държавата.
Гласувай с № 23 за листата на Местна коалиция „Плевен може – Плевен побеждава” и кандидата за кмет Георг Спартански! Избери преференциално кандидата за общински съветник в Общински съвет Плевен – Христо Таслаков с преференция – № 10!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: