В Плевен официално откриха Третата национална среща на музейните специалисти

15.10.2015 10:39

15.10.beshkov1

Официалният старт на Третата национална среща на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България, като част от устойчивото развитие” бе даден тази сутрин в Художествена галерия „Илия Бешков“. Сред официалните гости бяха зам.-кметът Дамянка Владимирова, областният управител Ралица Добрева и кандидатът за кмет втори мандат проф. Димитър Стойков. Както писахме, срещата се организира от плевенската галерия, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”. Третата национална среща е на тема „Духовните средища в българските земи – ХV – началото на ХІХ в. – книжовни и образователни центрове” и в нея участват над 100 специалисти от музеи и галерии от цялата страна.

15.10.beshkov2
Откриването започна с поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов, който бе прочетен от Валерия Димитрова – главен експерт в Министерството на културата. Своето приветствие отправи зам.-кметът Дамянка Владимирова, която не скри удовлетворението си, че Плевен – градът на музеите, галериите и съхранената памет за историческото минало и културните традиции, е домакин на такова престижно събитие. Радва ме и големият интерес към форума от страна на представителите на културни институции от цялата страна, каза още Владимирова, допълвайки, че няма нещо по-свято за една държава и нейния народ от националната идентичност.
Гостите в галерия „Илия Бешков“ поздрави и експертът в МК Валерия Димитрова. Тя изказа личната си благодарност към домакините от ХГ „Илия Бешков“, РИМ – Плевен и Община Плевен за перфектно свършената подготвителна работа по организацията на срещата.

15.10.beshkov3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: