Проф. д-р Димитър Стойков: Развитието на културните институти е приоритет

12.10.2015 15:34

kdk gerb

„Развитието на културните институти е приоритет за община Плевен. Доказателство за това са средствата, които отделя за тях Общината годишно, които са над 4 милиона и половина лева. Общината съфинансира както Плевенската филхармония, така и Драматичен театър „Иван Радоев“. Поддържа общинска хорова формация „Гена Димитрова“ , общински духов оркестър, Северняшки ансамбъл,  и още редица културни институти. Общинска администрация работи в колаборация с всички творчески колективи на територията на Плевен.“, това каза на среща в клуба на дейците на културата проф. д-р Димитър Стойков.

Голяма част от успехите в областта на културата предизвикаха млади талантливи изпълнители да изберат Плевен за тяхна работна столица. Такъв е примерът с гениалния диригент Йордан Камджалов, който работи с млади инструменталисти не за първи път. Това лято се оказа особено успешно за реализацията на съвместен проект с диригента Мая Василева.

В програмата за първи път бяха предстаени ренесансови източно-православни народни съвременни творби и музика на Петър Дънов. Радостен факт е, че за първи път след 2011 година градът заживя един нов богат на събития живот. Афишът на културните институти е пълен до края на 2015 година със значими събития, включително и такива свързани с военно-историческото минало на Плевен.

„За следващата година сме предвидили ремонт на сградата на ДТ „Иван Радоев“ и зала „Катя Попова“. Водим преговори с Министерство на културата за разширяване на дейността на филхармонията и превръщането и във Филхармония с оперна сцена. Имам увереност, че това ще стане факт. Разработен е и действа нов модел на съфинансиране на редица културни проекти като така допълнително обогатяваме на културната програма в Плевен“, категоричен бе проф. Стойков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: