Част от първокурсниците за ВВС ще се обучават изцяло в Долна Митрополия

09.10.2015 9:04

9.10.vvs

Голяма част от първокурсниците от Националния военен университет „Васил Левски”, които се обучават за нуждите на ВВС ще се подготвят изцяло във факултет „Авиационен” в Долна Митрополия. Промяната влиза в сила от 12 октомври 2015 г. Това съобщава otbrana.com. Става дума за курсантите от специализации „Летец-пилот”, „Ръководител на въздушното движение”, „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати”, „Навигационни, комуникационни и информационни системи” и „Летателни апарати и авиационни двигатели”, уточняват от университета.
Едно от предложенията на командира на ВВС генерал-майор Румен Радев от март 2015 г. за повишаване качеството на обучение на курсантите за нуждите на Военновъздушните сили включва обучението да се извършва изцяло във факултет „Авиационен“ в Долна Митрополия.
На свое заседание Академичният съвет на Националният военен университет „Васил Левски“ (Протокол № 104/29.09.2015 г.), по предложение на факултет „Авиационен“, взел решение с началото на академичната година, общата, специалната и академичната подготовка на курсантите първи курс от специализациите за нуждите на Военновъздушните сили от 12 октомври, да продължи във факултет „Авиационен“. Министерство на отбраната подкрепя взетото решение на Академичния съвет, като за в бъдеще само началната военна подготовка и полагането на военна клетва ще се извършва във факултет „Общовойскови“, Велико Търново. До момента целият първи курс на курсантите за ВВС преминаваше във Велико Търново. Това става ясно от писмения отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев на въпрос на народния представител Иван Иванов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: