Дискусия „за“ и „против“ гласуването по интернет се проведе в Плевен

02.10.2015 15:23

2.10.diskusiq1

Публична среща-дискусия на тема „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври? Аргументи „за“ и „против“ се проведе днес в зала „Гена Димитрова“ на Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Тя бе организирана от Национална кампания „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!“, а участие взеха Линка Тонева и Георги Методиев – експерти на Асоциация „Прозрачност без граници“ по изборните дела с дълъг опит в наблюдението на избори и изследването на изборните процеси в страната.

2.10.diskusiq4
Сред аргументите „за“ електронното гласуване Георги Методиев изтъкна това, че българите, които живеят и работят в чужбина ще могат да гласуват по интернет и така ще се даде възможност на повече наши сънародници да упражнят правото си на глас. Колкото до сигурността на вота при гласуването по интернет, Методиев отбеляза, че съвременните технологии позволяват използването на техники за криптиране на гласа, които не позволяват разкриване тайната на вота. Той посочи, че електронното гласуване може да намали дела на купения и контролирания вот, а също така, че то намалява времето, необходимо да преброяване на бюлетините, за изчисляване и оповестяване на изборните резултати. Чрез гласуването по интернет се ограничава възможността от допускане на човешка грешка при преброяването на гласовете и се осигуряват повече възможности за гражданско участие при вземането на решения, каза още Георги Методиев.
Специалистът се спря и върху аргументиге „против“ електронното гласуване по интернет, изтъквайки на първо място фактът, че България все още не е готова за електронно гласуване. То работи най-ефективно в държави с цялостно изградена система на електронно управление, каквато у нас все още няма, не скри Георги Методиев. Също така, бе отбелязано, че у нас липсва техническа инфраструктура, а закупуването на сървъри изисква първоначални инвестиции на висока стойност.

2.10.diskusiq3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: