Асоциацията на хореографите в България се събира на отчетно-изборно събрание в Плевен

01.10.2015 13:35

1.10.demirev

Среща на Асоциацията на хореографите в България се е състояла в Габрово преди броени дни, научи „Плевен за Плевен“ от Джейлян Демирев, който е член на Управителния съвет на Асоциацията, както и областен координатор за Плевенско. Той отбеляза, че по време на регулярните срещи се обсъждат наболели проблеми в този бранш. Сред коментираните теми в настоящата среща е било организирането на Фестивал на хореографите, домакин на който ще бъде Трявна. Идеята ни е, освен хореографи, там да дойдат и хора, които се занимават със занаяти, имащи отношение към изработката на народната носия или музикалните инструменти, разкри Джейлян Демирев. Фестивалът е планиран да се проведе през втория уикенд на септември следващата година.
Хореографите са взели решение и за учредяването на награда „Златна муза“, която ще се присъжда за цялостно творчество, дебютен продукт, хореография и ще бъде връчвана на 29 април – Световния ден на танца. За хореография ще има и подкатегории – за професионални колективи, самодейни танцови колективи, детски танцови колективи, музика към танцово произведение, както и за костюми. Интересното в случая е, че носителят на съответната награда няма да бъде определян само от членовете на Управителния съвет, а от всички членове на Асоциацията, които към този момент са над 70, с тенденция да станат повече 100 до 1-2 месеца, сподели Демирев.
Ръководителят на „Северняците“ не скри и гордостта си от факта, че е било решено следващото отчетно-изборно събрание на Асоциацията на хореографите да бъде в Плевен. То ще се проведе на 19 март 2016 г. Радвам се, че Плевен поне за няколко дни ще бъде център на внимание на хореографите от цяла България, посочи Джейлян Демирев. Въпреки някои критики при създаването на Асоциацията, аз съм сигурен, че тя ще върви напред и ще бъде толерантна и отговорна по наболели проблеми на хореографите в България като цяло, допълни той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: