Петокласници са първите членове на Детска полицейска академия в Плевен

30.09.2015 17:00

vra4vane - karti police

25 петокласници от Основно училище „Д-р Петър Берон” в Плевен са първите членове на Детска полицейска академия в областния център. Днес те тържествено положиха клетва и получиха членските си карти.

Това стана в присъствието на директора на ОДМВР – Плевен старши комисар Венцислав Катинов, началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, служители на „Охранителна полиция“, на Първо и Второ РУП, инспектори от Детска педагогическа стая, родители и учители.

malki plolice 1

„За нас е голяма чест да открием първата Детска полицейска академия в Плевен. Идеята за това се обсъжда от доста време и се радвам, че вече е факт”, каза в обръщението си към децата и гостите старши комисар Катинов. Той подчерта, че реализирането на идеята за Академията се дължи до голяма степен на разбирането от страна на директора на ОУ „Д-р Петър Берон“ и съдействието на началника на РИО, Албена Тотева.

„Академията има много цели и задачи. Една от основните обаче е децата да научат законите в България и да ги изпълняват. Задачата на тези деца ще бъде и това, което научат, да го популяризират сред своите съученици и приятели”, добави още шефът на плевенската полиция.

malki police

Екипът, който ще обучава децата от Първото детско полицейско управление в града е в състав – началникът на охранителния сектор Атанас Илиев, мл. инспектор Владко Николов и инспекторът от Детска педагогическа стая Даниела Иванова. По време на занятията ще се включват и други полицейски служители.

Днес бе подписано споразумение и декларация за партньорство между директорката на ОУ „Петър Берон” Ваня Дражева и Второ РУП – Плевен.

На финала на церемонията малките пазители на закона положиха клетва и получиха своите членски карти. След това говорителят на ОДМВР – Плевен Мариана Цветкова разказа накратко историята за основаването на полицията.

Ще припомним, че създаването на Детската полицейска академия в Плевен е част от кампанията „Безопасен интернет”, която се реализира в изпълнение на споразумение между Министерството на образованието и науката и МВР. Такава Академия вече има в ОУ „Христо Ботев” – село Милковица, община Гулянци, а в следващите дни такива предстои да бъдат открити в Прогимназия „Цветан Спасов” – Плевен и  ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен. По време на подготовката си учениците ще проведат и обучение за кибер скаути.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: