24 кандидат-осиновители са обучени в ЦОП – Плевен от началото на годината

29.09.2015 11:52

ADimitrova COP

24 са обучените кандидат-осиновители в Центъра за обществена подкрепа – Плевен /ЦОП/ от началото на годината. Две са били самотните жени, решили да осиновят дете. Това съобщи директорът на Центъра Албена Димитрова на брифинг по повод националния информационен Ден на осиновяването, който се провежда днес в цялата страна.

Ще припомним, че проявата се организира от Българската асоциация Осиновени и осиновители (БАОО). Тя цели да се информира обществеността и заинтересованите граждани къде, кога и как могат да получат информация, подкрепа и помощ по въпросите за осиновяването на деца, както и да се популяризира акта на осиновяването и промяна на обществените нагласи.

В ЦОП-Плевен решилите да осиновят дете провеждат предварителни обучения след като са насочени чрез социалната дирекция. След като преминат курса на обучение бъдещите родители се вписват в регистъра на осиновителите.

Сред страховете на кандидат-осиновителите, които те споделят в процеса на обучение, са най-вече здравословното състояние на детето, което биха осиновили, както и кога е най-подходящото време за разкриване тайната на осиновяването. Според специалистите в ЦОП-Плевен разкриването на осиновяването трябва да става постепенно и детето да бъде подготвяно от най-ранна възраст, както и да се избягват критични периоди – тръгване в 1 клас, пубертет и т.н.

Най-желани за осиновяване са децата на възраст от 1 до 4 години като няма предпочитания към пола им.

Сред интересните и вълнуващи случаи от тази година е било осиновяването на две близначки на 3 г., отглеждани в приемно семейство. Момичетата са намерили своите родители зад граница.

Центърът за обществена подкрепа в Плевен се намира на ул. „Георги Бенковски” 61.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: