Уникална експозиция на чуждестранни творци ще гостува в УМБАЛ – Плевен

29.09.2015 13:35

26.09.izlojba

По покана на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен и във връзка със 150-годишния й юбилей на 1 октомври от 17 ч. ще бъде открита изложба, озаглавена „Апендицит“. В нея ще участват 22 художници и архитекти, които ще работят на място в различни сгради на болницата. „Апендицит“ разглежда различни архитектурни, исторически, политически и икономически възможности, при което художниците създават своите творби в структурите и сградите на място, ползвайки материали, взаимодействайки с медицинския персонал и студентите, работейки извън обичайния бял куб на пространствата за съвременно изкуство.
Сградите на университетската болницата и техните околности предлагат широк набор от възможни прояви – от скелета на сграда, който получава нова кожа чрез скулптурни и материалистични намеси, през бившата сграда на университета, до първия медицински музей в България, открит през 1965 г. – модернистка сграда, проектирана от архитект Атанас Петров.
Участниците работят в различни сфери като архитектура, скулптура, нови медии, живопис, пърформънс и свързаните с тях изследователски области. Участниците живеят в различни европейски страни и ползват в работите си специфични материали, структури, а някои от тях и понятия като нюанси на политика на тялото, биополитика, диагностика, изкуство и наука и др. Силно специфичното място отваря въпроси за фукнцията на институциите и тяхното взаимодействие с другите, историческите аспекти на медицината от политическата история на България или настъпилите в посткомунистическото общество промени, неговата модернизация и свързаните с нея перипетии.
Изложбата се финансира от Министерството на културата на Австрия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: