43 обекта в Плевенско са включени в Регистъра на туристическите атракции в България. Вижте кои са те!

24.09.2015 8:51

23.09.registar

3300 музеи, манастири, храмове, крепости, скални образувания и подобни обекти в цялата страна са включени в първия консолидиран регистър на туристическите атракции на България. Той има връзка и с регистъра за местата за настаняване. По този начин хората могат да получат информация и за възможностите за пренощуване на територията на съответната община, в която се намира обектът, който искат да посетят.

Pleven
От Плевенска област в регистъра на туристическите атракции са включени общо 43 обекта. Най-много те са в община Плевен – 12. Това са Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, Къща-музей Цар Освободител Александър II, мостът на река Вит, Регионален исторически музей, крепостта Сторгозия, Възрожденски комплекс, включващ Бакърджиева, Първанова и Дачева къщи, Художествена галерия „Илия Бешков“, Къщата на художниците, Изложбената зала в Градската градина, Румънски мавзолей в парк-музей „Гривица“, парк „Кайлъка“, Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Belene

Gulqnci

В община Белене обектът, който попада в регистъра, е римският кастел „Димум“, а в община Гулянциархеологически резерват „Улпия Ескус“ край Гиген.

Dolna
Сред атракциите в община Долна Митрополия са посочени църквите в Тръстеник, Горна Митрополия, Гостиля, Ореховица, Рибен и Ставерци. В списъка попада също лобното място на септемврийци в село Байкал на брега на река Дунав, римската крайпътна станция „Ад Путеа край Рибен и мотопистата.

Levski
Осем са туристическите атракции в община Левски, предложени в регистъра. Това са Художествена галерия „Георги Парцалев“, музей „Георги Парцалев“, каменен римски мост, праисторически и антични селища, праисторическо селище в местността „Карамандол“, Защитена местност „Шаварна“, мотописта и паметник на Васил Левски.

Nikopol

Nikopol1

В община Никопол на вниманието на туристите са предложени седем забележителности – скална църква „Свети Стефан“, чешмата Елия, Шишмановата крепост, къща-музей „Васил Левски“и Смоляновата къща, църква „Успение Богородично“, Паметникът на победата и кръстокуполната църква „Свети Петър и Павел“.

Kneja
Пет са туристическите атракции, които могат да предизвикат интереса на посетителите в община Кнежа, според авторите на регистъра. В списъка са парк „Гергана“, църквата „Свети Архангел Михаил“ в Лазарово, Аспаруховият вал, сградата на Читалище „Борба 1896“ и Общинският исторически музей.

Pordim
От забележителностите в община Пордим място в регистъра са намерили два обекта. Това са музей „Негово кралско величество Карол I“ и музей „Великий княз Николай Николаевич“.

Cherven brqg
На туристите, решили да посетят община Червен бряг, авторите на регистъра на туристическите атракции са предложили три забележителности. Това са църквата „Света Петка“ в Ракита, дестинация „Магията на долината на Панега“ и тектонският гребен „Калето“ край Реселец.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: