Деца, родители и учители засадиха заедно дръвчета в двора на ОДЗ „Първи юни“ – Плевен

17.09.2015 9:30

17.09.dravcheta7

Сред зеленината на двора, сред пъстрото детско множество се събраха деца, учители, родители, за да открият новата учебна година в ОДЗ „Първи юни“ – Плевен, съобщи директорът на детското заведение Александра Иванчева. Гости на детското тържество бяха Дамянка Владимирова, заместник-кмет „Здравеопазване и социални дейности” в Община Плевен, Мариета Георгиева, главен експерт в отдел „Образование и култура“, Камелия Горненска и Христина Балинова, Отдел ”Изпълнение и отчитане на проекти“ към Дирекция „Европроекти“. Дамянка Владимирова приветства децата, учителите и родителите, по случай тържественото начало на новата учебна година и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков.

17.09.dravcheta8
Шестгодишните деца със сигурност вече разбират значението на датата 15 септември. Към тях Александра Иванчева, директор на ОДЗ „Първи юни“, отправи специално пожелание: „Желая ви да обикнете ученето, защото това ще ви прави щастливи през целия ви живот“. На по-малките тя пожела щастие в игрите, защото игрите са най-детският и най-щастлив начин да се учи. На колегите си г-жа Иванчева пожела силен дух, който да ги въздига и да им помага да бъдат заедно, в полза на децата.

17.09.dravcheta1
„Заедно“ бе насловът, под който мина празникът. Той имаше двоен смисъл. С откриването на учебната година бе отбелязано и участието в проект, който е в рамките на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“. Идеята на проекта е да бъдат подкрепени децата в уязвимо положение, във възрастта от 3 до 6 години, за да бъде извършена предучилищната им подготовка.

17.09.dravcheta2
Водещи на тържеството бяха учителите Снежана Стоева и Дида Тодорова, които се обучаваха, за да осъществяват идеите на междукултурното образование. Чувствата, които излъчваха всички присъстващи, бяха искреност и сърдечност. Искрено и сърдечно и според своите представи, децата преживяваха сериозната идея на този празник. За да осмислят смисъла на думата „заедно“, те разказваха за общите си занимания: от съвместни игри – до общо участие в социално значими дейности като разделно събиране на отпадъци и благотворителност. Формирането на чувство за общност под знака на обща значима идея е посоката, в която учителите се опитват да водят децата. Децата лесно се вдъхновяват, когато са докоснати сърцата им. А сърцата на малките се вълнуват и от чувство към България, и от чувства, свързани с християнските ценности и добродетели.

17.09.dravcheta3
Докато едни разсъждаваха, споделяха размисли или демонстрираха музикален талант, други визуализираха представата си за думата „заедно“, изписвайки я върху постер. Малко по-късно в артистична игра, децата демонстрираха театрален талант, пресъздавайки обичана от тях приказка и облечени в костюми, закупени със средства по проекта. Чувството за единение се засили още повече, когато към общата група се присъединиха родителите и започна вдъхновено засаждане на дръвчета, които да скрепят общите чувства.

17.09.dravcheta4

 

17.09.dravcheta5

 

17.09.dravcheta6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: