Отслужиха панихида по повод 138-ата годишнина от Третия щурм за Плевен

11.09.2015 12:46

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Областният управител на Плевен Ралица Добрева и кметът на Общината проф. Димитър Стойков присъстваха на панихидата по повод 138 години от Третия щурм за Плевен. Събитието се състоя в Панорама „Плевенска епопея“, информират от пресцентъра на Областна администрация.

Сред официалните гости бяха зам. областният управител Красимир Иванов, зам. кметът на Плевен Дамянка Владимирова, секретарят на Община Плевен Бранимир Мирчев и директорът на отдел „Култура и образование” в Община Плевен Йонита Иванова.

Отслужена бе панихида в памет на героите, дали живота си за Освобождението на България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Стоим на свещена земя. Тук на 11 септември 1877 година се сражават и жертват живота си 13 000 достойни войни от Русия, Украйна, Беларус, Армения, Молдова, Прибалтика и Кавказкия регион. В този ден отдаваме почит на загиналите бойци от румънската армия”, припомниха от Панорамата.

По време на 5-месечната Плевенска епопея общо около 31 000  руски войни са убити, ранени или изчезнали. Съдбата им споделят 4 500 румънски смели бойци.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В знак на признателност и преклонение пред героичния им подвиг цветя и венци поднесоха областният управител Ралица Добрева и кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, както и представители на институции и граждани. Под звуците на националния химн всички сведоха глави в едноминутно мълчание.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: