„Мозайки” на Тимеа Каркиш гостува на ХГ „Илия Бешков”

11.09.2015 13:00

izlojba ung1

Изложбата „Мозайки” на унгарската авторка Тимеа Каркиш ще бъде открита в Художествена галерия „Илия Бешков” в Плевен. Експозицията гостува със съдействието на Унгарския културен институт „Балаши” – София.

Тимеа Каркиш  се обучава в най-престижната школа за мозайки в Европа – Scuola Mosaicisti del Fiuli (Италия) в продължение на три години (2001-2004). През 2005 г. е приета в Националното сдружение на унгарските творци. За Тимеа Каркиш мозаечното изкуство е многообразно изразно средство, което освен красота дарява и радост от творчеството. Стимул е за търпение, постоянство, безгранична радост при планирането, изпълнението и задоволството от крайния резултат. Мозайките си изработва по техника, прилагана в римската и византийската епоха, от ръчно трошени камъни и мозаечно стъкло. Тези благородни и естествени материали могат да се композират в безброй вариации и са изключително подходящи за произведения на изкуството. Мозайката става не просто красива, а индивидуална и оригинална.

Художничката гостува в България за втори път и за втори път в ХГ „Илия Бешков“ с 18 нови творби, създадени в последните две години.

Тимеа Каркиш, за себе си: „В мен живее жаждата за сътворяване на свят, откъснат от реалността на ежедневието, както и на подходящия за него образен език. Със своите картини издигам зрителя до специфична, по-скоро осезаема, отколкото разбираема атмосфера, настроение, където освободен от всякаква принуда на съответност може да се спаси от окръжаващия го свят, за да може, дори само за миг, да бъде част от друг свят.“

Изложбата „Мозайки” ще бъде открита на 16 септември от 17 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: