Открит е ценен римски мраморен олтар при спецоперация на ГДБОП в Плевен

08.09.2015 17:10

pametnik gdbop

Изключително ценен паметник е открит и иззет при специализирана полицейска операция на сектор „Трафик на културни ценности“ в ГДБОП и техни колеги в Плевен, информират от пресцентъра на МВР. Операцията е била проведена на 2 септември т.г. В нея са участвали и служители на областните дирекции в Плевен и Ловеч.

Археологическият обект представлява римски мраморен олтар, върху който в дълъг надпис на латински език е представена важна информация за съществуването на римски военни части и техния командир, дислоцирани в провинция Долна Мизия /днешна Северна България/. Артефактът е в много добро състояние.

Действията на специализираните полицейски структури са продължение на друга мащабна операция от предходния месец, при която има задържани български граждани, претърсени са множество адреси и са иззети други движими културни ценности.

Подобен род епиграфски паметници са изключително ценни за културно – историческото наследство, тъй като дават важна научна информация за лица и събития, изграждащи историята на днешните български земи през древността.

Крайните пазари на такива движими културни ценности обикновено са търговските къщи за антики в Западна Европа, където цената достига до над 100 000 евро. По случая има образувано досъдебно производство, а действията по разследването продължават.

Снимка: пресцентър МВР

#тагове:

НАЙ-НОВИ: