Рисунки на концлагерист от Белене показват в изложба днес

01.09.2015 8:00

izlojba 7

Изложбата „Пробиви в стената” (рисунки от концлагера Белене) ще гостува днес – 1 септември, в Художествената галерия в Русе на ул. „Борисова” 39. Откриването е от 18 часа. Ще бъде представена и книгата-албум „Спомени от лагерите” на д-р Петър Байчев и Веселин Байчев.

В своята предварителна информация за събитието Веселин Байчев посочва, че спомените на д-р Петър Байчев са придружени с над 250 рисунки – „портретни скици, шаржове, карикатури, ескизи и други на на „видни” и не толкова видни концлагеристи: от Александър Гиргинов, генерал Вълков, Милан Дренчев, Крум Неврокопски, Стойчо Мошанов, Марко Рясков, Недялко Атанасов, Христо Стоянов, голяма група опозиционни депутати от VІ ВНС, през колоритни – даже при онези условия, личности – Княз Николай Лобанов-Ростовски, „майора” Иван Стрихинов, до лавкаджиите Бай Тексим Бей и червения „полковник” Марко Чиков, правени от натура в концлагера”.

„Записките, оставени от д-р Петър Байчев, не се отличават с подробности, с емоционално отношение към случващото се, със злоба или изявено отчаяние. Това е по-скоро една хроника на събитията, описана от като че ли страничен наблюдател, а не от участник (субект или обект) в тях. Разказът е спокоен и някак си лежерен”, добавя още Веселин Байчев.

Специално за откриването на изложбата от Белене е организиран и транспорт до Русе.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: