Първите договори по програмата за саниране на панелките подписаха в Плевен

25.08.2015 12:15

25.08.sanirane1

Официалното подписване на първите договори с изпълнителите на обществена поръчка „Изготвяне на технически обследвания, технически паспорти и обследвания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, построени по индустриален способ, във връзка с изпълнение на „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради” в Плевен се състоя днес в зала „Плевен“ на Областна администрация. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков, областният управител на Плевен Ралица Добрева, представители на фирмите-изпълнители на проекта, граждански сдружения и общественици.
Както писахме, в рамките на проекта изцяло реновирани ще бъдат 8 блока. Предстои финализиране и на процедурата за избор на изпълнители за техническо и енергийно обследване за още 6 жилищни сгради.

25.08.sanirane2
Кметът проф. Стойков отбеляза, че в Плевен са регистрирани общо 39 сдружения на собствениците, а екипът по програмата е осъществил над 1000 групови и индивидуални информационни срещи. Експерти на Общината са участвали в над 100 събрания със собственици. Проф. Димитър Стойков изрази увереност, че след като първият блок в Плевен бъде готов, ще завалят много нови заявки за саниране, посочвайки, че в Плевен има възможност програмата да бъде реализирана в 355 блока. Той изтъкна, че програмата за енергийна ефективност е безпрецедентна, тъй като е финансирана на 100%, а собствеността е гарантирана, макар и доста политически сили да спекулират с доверието на хората по темата.

25.08.sanirane3
От своя страна, Цецка Цачева посочи, че това е поредната крачка във вярната посока – тази на Новия Плевен. Действително, плевенчани ще имат едни нови жилища, които ще изглеждат по-естетично, ще бъдат много по-функционални, но и енергоикономични. „Аз съм убедена, че тази национална програма на Правителството ще срещне интерес от страна на плевенчани, не само защото средставата по нея са лимитирани. И нека жителите на Плевен не дават вяра на антиматериали, а видят резултатите от свършената работа, които са видими в Благоевград“, каза още председателят на Народното събрание.

25.08.sanirane4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: