324 изпълнители от област Плевен излизат днес на събора в Копривщица

07.08.2015 8:35

7.08.sabor

Изпълнителите, които представят област Плевен на Националния събор на българското народно творчество, който започва от днес в Копривщица, ще се представят на седма сцена на фестивала. Нашите представители, които са от 22 населени места от областта, ще започнат своите изпълнения в 14 часа днес. Те ще бъдат оценявани от комисия в състав – доц. д-р Веселка Тончева, доц.д-р Валентина Ганева – Райчева и гл.ас. д-р Милена Любенова.
На сцената в Копривщица ще се изявят състави и индивидуални изпълнители от гр. Червен бряг, гр. Белене, гр. Койнаре, с. Реселец, с. Девенци, с. Телиш, с. Рупци, с. Ракита, с. Радомирци, с. Горник, с. Глава, с. Асеново, с. Славовица, с. Подем, с. Гиген, с. Брест, с. Сомовит, гр. Пордим, с. Бръшляница, с. Върбица, с. Ясен и с. Брестовец. Общият брой на участниците е 324 души само от Плевенска област.
Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години, като през 2015 г. се навършват 50 г. от началото му. На него се очаква да дойдат около 18 000 изпълнители и 400 000 гости, като събитието ще е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. На седемте сцени на поляните в местността „Войводенец“ и на две допълнителни сцени в Копривщица ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания.
Съборът ще бъде открит днес и продължава до 9 август, неделя.
Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: