Представиха възможностите през новия програмен период пред директори на училища и детски градини

25.06.2015 15:45

Зам.-министърът на образованието Николай Денков участва днес среща в зала „Плевен“ на Областна администрация с директори на училища и детски градини от областта. Целта бе да се представят новите възможности за финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ през програмния период 2014-2020 г. Участие взеха и експерти от Министерството на икономиката, които представиха приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

pro1

Беше обсъдена и ролята на Иновационната стратегия за интелигентна специализация за двете оперативни програми. „По отношение на училищната и предучилищата мрежа продължаваме някои от добрите традиции“, посочи зам.-министър Денков. И обясни, че в новата програма има една нова операция, насочена към извънкласните дейности на децата. Това, което децата учат в редовните часове да се допълва с още информация, интересна за тях. Новият проект се нарича „Мотивация за учене“ или „Твоят час“ с идеята, че това е часът на децата. В този проект партньори на училищата ще се търсят и извън него – спортни зали, школи, театър, културен център и т.н. „Има и нова част в Оперативната програма, свързана с науката, от която могат да се възползват висшите учебни заедения и научни инстититути, каквито има в Плевен“, добави зам.-министърът. Очаква се през есента вече да има възможност за кандидатстване с проекти.

pro2

Що се отнася до финансовите обеми в програмата има три основни раздела. Първият, който е свързан с науката, е за 560 млн. лв., вторият – за качеството на образованието са заложени 505 млн. лв. и последният, свързан с достъп до образование за целевите групи на децата със специални образователни потребности и за децата на бежанци и тези от етническите малцинства, са планирани 240 млн. лв. „Има средства, особено в частта за наука, но те трябва да се използват най-ефективния и смислен начин“, категоричен бе Николай Денков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: