РИОСВ – Плевен погна изкупвачи на охлюви и билки

08.06.2015 15:20

8.06.bilki

Няколко сигнала са постъпили в РИОСВ – Плевен за нерегламентирано изкупуване на охлюви и билки, съобщават от екоинспекцията. Един от сигналите, постъпил на „зеления телефон“ на РИОСВ, е за лице от Летница, което изкупува охлюви и цвят от глог. При проверката е установено, че лицето А.Ф. е поставило табела за изкупуване охлюви. В обекта са открити около 100 кг. охлюви в наличност. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. При втори сигнал на „зеления телефон“ – отново в Летница, е установено, че пункт за изкупуване на охлюви не е оборудван с калибровъчно сито за пресяване на маломерни охлюви. В пункта са установени в наличност 40 кг. охлюви, от които маломерни – около 10% На нарушителя ще бъде
съставен акт.
Сигнал на „зеления телефон“ е постъпил и затова, че Н. Х. изкупува цвят бъз без позволително за ползване в Тръстеник. При извършената проверка на място са установени 150-200 кг. цвят бъз в свежо състояние. Н.Х., който е организатор и отговорник на билкозаготвителния пункт, е отсъствал в момента на проверката. Не са представени книга за изкупените, реализираните и наличните количества билки, както и позволително, съгласно Закона за лечебните растения.
Друг сигнал през май е за изкупуване на цвят бъз в Кнежа. Извършена е проверка, при която е установено нерегламентирано изкупуване на цвят от бъз. Съставени са констативен протокол и АУАН на нарушителя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: