В столица на патриотичната песен в България се превърна Плевен днес (галерия)

07.06.2015 12:48

7.06.festival1

Четвъртото издание на Националния фестивал на патриотичната песен „Отечество”, посветен на поета-революционер Христо Ботев, се провежда днес в Градската градина в Плевен. Организатор на събитието е ПП „Нова зора” – Плевен с председател Евгения Иванова. Тази година в него участват вокални групи, хорове и индивидуални изпълнители от Плевен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Троян, Русе, Ловеч и други градове.

7.06.festival2
Фестивалът започна с атрактивно дефиле на Общинския духов оркестър и мажоретен състав, след което бе официално открит от председателя на ПП „Нова зора“ – Плевен, Евгения Иванова. Специални гости бяха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, председателят на ПП „Нова зора” Минчо Минчев и областният председател на Младежката организация на БСП – Плевен Стефан Бурджев.

7.06.festival3
В обръщението си към присъстващите Минчо Минчев определи Плевен, като столицата на патриотичната песен в България. „Към воинската доблест на града-герой, към славата на плевенчани ние ще се опитаме в тези времена, в които пак яростно пече ботевското слънце и България има нужда от своите герои, да повдигнем българския дух. Народът ни винаги е пял – и в покруса, и в отчаяние, и в радости и веселия, защото великият български дух е несломим“, каза Минчо Минчев. От името на партия „Нова зора“ той благодари на кмета проф. Димитър Стойков, че въпреки политическите различия, градоначалникът се е доказал като кмет на всички хора в Плевен. Благодарим ви за подкрепата – нашият път към сърцето на България ще бъде общ, обърна се към проф. Стойков Минчо Минчев.

7.06.festival4
Своето приветствие към участниците и гостите на фестивала отправи и кметът на Плевен. Четвърто издание означава традиция, а тя се отбелязва по все по-красив и подобаващ начин, каза проф. Стойков. Той подчерта, че нашият народ има бурна история с трудни години, но именно в тях патриотичната песен е била знаме и водач на българите. „Тя, заедно с българските традиции и култура, българската писменост и вяра, са съхранили народа ни в най-тежките години. Но и днес те са тези, които дават облика ни в голямото семейство на европейските народи“, каза още проф. Димитър Стойков.

7.06.festival5
Градоначалникът адмирира инициативата на „Нова зора“ за популяризиране на българската патриотична песен, подчертавайки, че в епохата на високите технологии е изключително важно обичта към Родината да бъде предадена на младите. Проф. Стойков пожела на участниците във фестивала висок дух, здраве, енергия и да продължат все така да популяризират българската култура.

7.06.festival6

 

7.06.festival7

 

7.06.festival8

 

7.06.festival9

 

7.06.festival10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: