Учител събра в увлекателна книга пътеписи на чужди пътешественици за Плевенския край

04.06.2015 18:32

4.06.kniga1

Книгата на Деян Белчев „Плевенският край през погледа на чужди пътешественици (XIV-XIX век)“ бе представена днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Авторът й е плевенски учител, автор и съавтор на 7 книги, предназначени за обучение в училище или свързани с историята на Плевенския край. Член е на Съюза на учените в България – клон Плевен и на Дружество „Краезнание“ – Плевен.
Проявата събра много плевенчани с интереси в областта на родния край, а ценното издание бе представено от председателя на Дружество „Краезнание“ Петко Дилков. От своя страна, нейният автор Деян Белчев сподели, че е работил върху книгата в продължение на над 20 години, в които е проучил огромно количество материали. В крайна сметка, успях да ги събера в една книга, която включва пътеписи на над 30 пътешественици, в нея има данни за повече от 50 селища, а също така и интересни илюстрации, дело на самите автори на пътеписите, разказа Деян Белчев. Най-старият пътепис е за Битката край Никопол през 1396 г. на Йохан (Ханс) Шилдбергер.
Интересното, по думите на автора е, че до 19 век всички пътешественици представят нашите земи, като екзотично място с екзотични хора, които водят беден начин на живот, докато през 19-ото столетие описаната картина рязко се променя – хората започват да живеят в по-хубави къщи, като промяна търпи и целият им бит.

4.06.kniga2

#тагове:

НАЙ-НОВИ: