Плевен е домакин на Националния кръг на състезанието „Фолклорна плетеница”

03.06.2015 7:34

На 6 и 7 юни ще се проведе Националния кръг на състезанието „Фолклорна плетеница” за ученици, изучаващи в задължителноизбираема и профилирана подготовка по хореография в ІV, VІІ и ХІ – ХІІ клас. Домакин на състезанието е Регионален инспекторат по образованието – Плевен съвместно с община Плевен.

pl
На състезанието учениците ще демонстрират знания и умения, придобити в края на всеки етап на основната, прогимназиалната и гимназиалната образователна степен – профилирана подготовка.
Участниците в състезанието ще представят по две фолклорни хора:
– хоро, характерно за етнографската област, която представят;
– хоро, популярно за цяла България.
В състезанието ще участват 14 училища от градовете София, Плевен, Пловдив, Варна, Радомир – област Перник, Бургас, Божурище – област София, Русе, Сливен и Враца. От област Плевен участие в състезанието ще вземат ученици от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим и СОУ „Стоян Заимов” – гр. Плевен.
Първи етап на състезанието ще се проведе на 6 юни 2015 г. /събота/ от 13.00 часа – в залата по хореография на СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен. Учениците ще се представят с игрално облекло пред комисията, определена със Заповед на министъра на образованието и науката.
За гостите и жителите на гр. Плевен от 19.00 часа ще се изнесе концерт на площад „Възраждане” – гр. Плевен от учениците на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим и СОУ „Стоян Заимов” – гр. Плевен.
На 7 юни /неделя/, от 10.00 часа ще се проведе дефиле, което ще започне от началото на ул. Васил Левски” до Драматично – куклен театър „Иван Радоев” – гр. Плевен. В дефилето учениците от групите ще участват облечени в народни носии.
Вторият етап, ще се проведе след приключване на дефилето, в салона на Драматично – куклен театър „Иван Радоев”. На него участниците ще представят две фолклорни хора по преценка на ръководителя – хореограф, различни от представените до момента.
На този етап се дава възможност на зрителите да видят най-добрите танцьори, представили се на състезанието по хореография. Входа в театър „Иван Радоев“ е свободен за гости и жители на гр. Плевен.
Това информират от РИО на МОН Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: