Много емоции предложи 11-ото “Астропарти Байкал” 2015

21.05.2015 12:26

21.05.astro1

11-то “Астропарти Байкал” 2015 се проведе на 15 и 16 май традиционно на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, информира Иво Джокин – директор на Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал. Проявата бе под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.
Програмата включваше дейности с ученици и учители, които провокират любов към науката физика и астрономия. За седми път събитието бе включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за учебната 2014/2015 г. Участници в него бяха учители по физика и астрономия от общинските училища на територията на община Долна Митрополия и от страната – София, Правец, Русе, Мирково, Пловдив, Тетевен, Лясковец, Силистра, Плевен, Варна, ученици, класирани на областни, национални и международни олимпиади по астрономия и такива, които тепърва ще се докоснат до най-красивата и древна наука – Астрономията. Главната тема бе “Нека бъде светлина” – във връзка с Международната година на светлината и светлинните технологии, обявена от ООН.

21.05.astro2
Участниците имаха възможността да се включат в „Globe and Night“ – един от основните проекти в “Космическа светлина” на IAU и GTTP за светлинното замърсяване. В артателието всички рисуваха с луминисцентни бои върху тениски съзвездия, обекти от Космоса и послания. Използваните методи бяха свързани с неформалното обучение и основани на теорията на конструктивизма – изследователско и проектно базирано обучение, учене чрез правене. Образователните игри по астрономия, организирани от Марлена Господинова и Наташа Иванова, предизвикаха истински интерес и емоции. Учениците бяха запознати с начина на работа с подвижни звездни карти, хвърляха комети с торбички от пясък в цел.
На кръглата маса “Учители за учители” Катя Трифонова представи важните моменти и акценти в съвременното обучение по физика и астрономия – учениците-изследователи, учителите-креативност и използване на повече активни методи в учебния процес. Посланикът за България на SCIENTIX Цеца Цолова запозна учителите с възможностите за участие в различни образователни проекти на Европейската училищна мрежа, GHOU и ресурси в SCIENTIX. Иво Джокин запозна учителите с проекта CosmicLightEdu на IAU и GTTP, Globe and Night, е-STAGE-таблетите и смартфоните в обучението по астрономия/Science on Stage/, проекти и квалификации на ЕААЕ.
След вечеря програмата продължи с “Под звездите на Дунава” – откриване на изложбата “Отвъд крушката” на ЮНЕСКО, честване на 25 години от извеждане в орбита на телескопа Хъбъл, презентации по астрономия. Силно впечатление направи представянето на учениците от Софийска семинария “Св. Йоан Рилски” с ръководител Мариета Иванова – “Духовни аспекти на светлината” и ас. Наташа Иванова “Телескопите”. Учениците от астроклуба при ОЦИДЗИ – Байкал представиха “Да танцуваме със светлина” – пърформанс със светещи обекти от Слънчевата система, светлинни вълни, Големия взрив.

21.05.astro3
Наблюдателната програма се осъществи благодарение на професионализма на Боряна Бончева и Володя Велков от ААС София, които въпреки леко неблагоприятните атмосферни условия успяха да покажат видимите в момента планети. Проектът “Класна стая под звездите” се реализира под ръководството на Наташа Иванова и Марлена Господинова, които с ефектните лазерни показалки запознаха участниците с видимите съзвездия и по-ярки звезди. Вечерта продължи с Астро бал, клетва на младия любител астроном и астро викторина.
На другия ден участниците наблюдаваха с бинокли и далекогледна тръба водоплаващи и водолюбиви птици, запознаха се с проекта за възстановяване на влажните зони “ВИТ Коридорите” на общината.
На церемонията по закриване на Астро парти Байкал всички получиха сертификат за участие от организаторите и за астроном любител от ААС, подаръци, осигурени от община Долна Митрополия – DVD филма “Очи към небето”, звездни карти, лунни календари и вестници Телескоп и списание Андромеда, любезно дарени от ААС.
По традиция всички участници си направиха обща снимка и след това – “По следите на древните римляни” – посещение на древноримски град Улпия Ескус.

21.05.astro4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: