Макети на световноизвестни паметници на културата подари Васил Аврамов на художествената галерия в град Левски

21.05.2015 12:44

Почетният гражданин на град Левски, член на Съюза на свободните писатели ,носител на много наши и международни отличия Васил Аврамов подари на Градската художествена галерия в Левски 17 макета на световно известни катедрали , църкви, замъци и крепости .Експозицията , забележително творение на търпение и любов беше открита на 20 май .Авторът представи уредникът на галерията Маруся Панайотова.

at3
Това е само част от творческите постижения на г-н Аврамов ,който с удоволствие разказа за историята на всяка една от културните забележителности , за вдъхновението почерпено от красивата Трявна и световните паметници на културата.
Повечето от макетите си Васил Аврамов е подарил на приятели в България , Англия и Франция.В изложбата са показани само една пета част от изработените от него макети през годините .В експозицията могат да се видят: модела на прочутата Нотърдам дьо Пари – парижката Света Богородица, Рилския манастир-най-красивия национален паметник на културата, крепостта Тауър в Лондон и моста Тауър Бридж и др.
Цветя и благодарност за красивото преживяване авторът получи от приятелите , от секретаря на читалище „Г.Парцалев1901”Мариета Аспарухова,от кмета на Община Левски Любка Александрова.
Да покаже на младите хора красотата на български и европейски паметници на културата , някои от най -емблематичните архитектурни знаменитости и по този начин те да обогатят познанията си и за историята, е желанието на автора. Пред празника на българската просвета и култура- 24 май, стана известно, че предстои да излезе от печат третата книга на нашия съгражданин. След стихосбирките „Престой на гара Левски” и „Трохи за птиците”очакваме стихосбирката „Стряха от сънища” на Васил Аврамов.

at1 at2 at4
Атанас Доцински ,на 24 години, за човека и твореца Васил Аврамов:„… когато през XVIII и XIX век започва модернизацията на Япония и изостаналият от времето феодализъм започва да отмира, с него безвъзвратно си отива и нуждата от съществуването на самурайската общност, в смисъл на тренирани до перфекционизъм майстори на катаната. Но въпреки, че обществото не се е нуждаело от тях като воини-мечоносци, самураите остават до край верни на Кодекса на честта …и стават воини на духа. Калиграфи, поети, художници, актьори, те никога не изоставят ролята си на защитници и пазители на по-висшите ценности в живота. Откакто чух тази история, винаги, когато се досетя за г-н Васил Аврамов от гр.Левски, той оживява в мислите ми именно като самурай на духовното – пазител, отстояващ идеята за живота като красиво калиграфско изкуство. Поет, художник, конструктор на макети, сатирик с рафинирано чувство за хумор и ирония, Васил Аврамов е всичко, което сегашното общество не е – зад непретенциозния му външен вид и скромно поведение, се крие най-богатата душа. Намерението, с което публикувам , е убедеността ми, че прояви като прекрасната му изложба следва да се популяризират навсякъде.
Горд съм, че те познавам, чичо Васко. Обичните ми баба и дядо винаги са те ценели високо и уважавали безмерно – един от най-интелигентните и завършени характери в тяхното малко приятелско обкръжение. Както и аз. Както и аз.
Продължавай да живееш както досега – по свой собствен морален и артистичен кодекс. И нека Бог да ти дава сили, за да не спираш да твориш.
А какви, какви прекрасни хора има в гр.Левски…”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: