Образователен тур на WWF за реките и техните обитатели минава през Плевен на 15 май

11.05.2015 17:24

11.05.wwf

От 12 май българското представителство на фонда за дивата природа WWF организира образователен тур в 7 града на страната, посветен на реките и техните обитатели. Целта е да се информират гражданите за проблемите на речните екосистеми и за начините за тяхното разрешаване. Фокусът ще бъде върху река Дунав и нейните притоци. Турът се осъществява в рамките на проект LIFE+ Свободни риби. Спирката на WWF в Плевен е на 15 май от 11 до 19 часа на площад „Свободата“.
Много от обитателите на реките в България са изправени пред сериозни заплахи. Въпреки намаляването на промишленото замърсяване през последните две десетилетия, популациите на редица видове не могат да се възстановят заради съществуващите прегради по реките, които пречат на рибите да доплуват до подходящите за обитаването и размножаването им места.
Видовете, към които са насочени усилията по проект „Свободни риби“, са главоч, черна мряна, балканска кротушка, малка кротушка, балкански щипок, европейска горчивка и бисерна мида. Всички те са обект на опазване от европейската екологична мрежа Натура 2000 и са с намаляваща численост.
Свободната миграция на рибите е от съществено значение за здравословните запаси от риба по света. Миграционните бариери са най-голям проблем за видовете, които плуват на дълги разстояния за да хвърлят хайвера си. На практика, обаче, те са пречка за всички диви видове. В сегашната ситуация мигриращите риби са под заплаха и в световен мащаб рибните запаси спадат. В България бентовете, ВЕЦ и шлюзовете, изградени за улавяне на водите, електрическа енергия и дренажи, са най-големите заплахи за мигриращите риби.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: