Група „ОМ“ отново ще зарадва феновете си в Плевен (видео)

07.05.2015 9:08

И тази година Артцентър Плевен ще зарадва музикалните фенове с концерт на група „ОМ“. Музикалната проява е утре – 8 май, от 19.00 часа. Групата е създадена от музиканта Николай Иванов през 1991 г. с идеята да изпълнява синтетична музика с елементи от етно, джаз, ню-ейдж, амбиент, сакрална музика и минимализъм. С „ОМ” Николай Иванов реализира в музикална форма философията си за синтез на Изтока и Запада и глобалната „етнологизация” на изкуството днес. „ОМ” използват инструменти от Балканската традиция – тамбура, тарамбука, кавал, двоянка, тъпан, гайда, от Изтока – ситар, гхатам, табла, бамбо флейти, сас, деф, тар, гърлено пеене и др. като ги смесват с китара, пиано, ел. бас, електронни инструменти и компютърен програминг.
„ОМ” са свирили на всички български фестивали, концертирали са в повечето европейски страни и Далечния изток (Индия, Китай, Непал), Африка. През 1996 година заедно с трима български музиканти „ОМ” осъществяват най-високия концерт в света (Калапатар, 5345 м под Еверест) регистриран в Гинес.
Групата има записана музика за 40 документални и игрални филми, с която е печелила награди от престижни фестивали в цял свят.

7.05.om

#тагове:

НАЙ-НОВИ: