Мадлен Алгафари отново бе гост в СОУ „Иван Вазов“ – Плевен

06.05.2015 8:07

6.05.algafari

Мадлен Алгафари е един от най-известните психотерапевти и писатели в България. Любовта, с която се отнася към работата си, и използването на техники и концепции от различни терапевтични школи, я правят търсен специалист и събеседник както от по-възрастните, така и от нас – учениците.
От известно време СОУ „Иван Вазов” работи по проекта „Училище за училището”, по който се състоя и поредната визита на психоложката. На 5 май, вторник, в зала „Европа” учениците от 9 клас имаха възможността да прекарат часа на класа обсъждайки с видния терапевт теми, на които не се обръща достатъчно внимание в училище. Тъй като срещата не се проведе по определен сценарий, учениците можеха сами да изберат и зададат въпроси, на които търсят отговор и които намират за интересни, но се притесняват да попитат своите родители или преподаватели.
Първата тема, която интригуваше деветокласниците, беше тази за общото и различното между науката и магията. Оказа се, че граница между двете почти не съществува, а гостенката обясни, че с напредъка на научните дисциплини, разбираме, че в днешно време на лице са много доказани факти и дори предмети, които преди години са се смятали за магия и фантастика.
Друг въпрос, зададен от учениците, засягаше сънищата и тяхната символика и същност. Според г-жа Алгафари тълкуването им е индивидуално и много зависи от човека и неговия опит и преживявания. В отговора си тя изрази мнението си, че съновниците не могат да бъдат надеждни и точни в това отношение, тъй като дори отделните образи, които виждаме, когато сънуваме, са различни аспекти на нашата личност, затова и не може да се открие тяхно универсално обяснение.
Любопитно е, че някои от темите, които бяха най-интересни за учениците бяха в сферата на квантовата физика, като например: „Съществуваме ли наистина или всичко е нереално?” или „Възможно ли прераждането?”, но г-жа Алгафари обясни, че физичната им насоченост не ги прави по-малко свързани и с психологията. Всъщност гостенката сподели, че желаещите да бъдат психолози, трябва да изучават и изключително задълбочено квантова физика, тъй като двете науки имат много общо помежду си.
За да илюстрира отговора на един от въпросите, а именно този, свързан с реакциите на човека в различни ситуации, гостенката избра доброволец – Захари от 9м клас, който трябваше да обясни как би реагирал при всяка от трите зададени от психоложката ситуации. В първия случай тя, насочвайки строги критики към момчето, показа как понякога, макар и несъзнателно, родителите и учителите предизвикват агресия у децата. При следващата ситуация г-жа Алгафари показа и друг неправилен начин за реакция, в случай на лоша постъпка от страна на ученика – вменяването на вина у него. Според психотерапевта, а и според нейния доброволец, най-правилната постъпка е поднасянето на критиката между изтъкването на две позитивни качества на детето. Така, тя ни показа, че подхождайки с любов, наблягаме на факта, че да си сгрешил и да си лош са две различни неща.
Последната от дискутираните теми също беше свързана с отношението родители-тийнейджъри, забраните които понякога ни се налагат, както и с достигането на същинска умствена зрялост, което, оказа се, настъпва на различна възраст при всеки.
Срещата с видния психотерапевт даде на учениците полезни знания и съвети, които вярваме те ще използват и занапред. С нетърпение ще чакаме и следващата визита на г-жа Мадлен Алгафари.
Гостенката остана за среща с учителите, с които отново са обсъждани темите за методите на работа с учениците, за поощрението и порицанието и за мястото и ролята на учителя в учебния и възпитателния процес.
Автор: Глория Писина, 11з клас

#тагове:

НАЙ-НОВИ: