В Левски започна Фолклорният фестивал „Гергьовски люлки” (снимки)

01.05.2015 12:20

1.05.folklor1

Кметът на Община Левски Любка Александрова обяви за открит днес в 10 ч. Третия Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки”. „Имам огромното удоволствие да кажа на всички добре дошли! Имам огромното удоволствие да видя усмихнатите ви лица в този прекрасен зелено-слънчев рай на Левски, днес на 1 май!”, каза в приветствието си към левчалии и гости, приятели и почитатели на фолклорното изкуство г-жа Александрова. Тя поздрави специално и председателя на журито доц. Георги Хинов и подчерта, че в Левски установяваме една прекрасна традиция. Кметът изказа специална благодарност на организаторите на фестивала от Община Левски и НЧ ”Георги Парцалев 1901”.

1.05.folklor2
Детска фолклорна група „Здравец“ с художествен ръководител Мариета Аспарухова при НЧ „Георги Парцалев 1901“ – Левски откри фестивала с песните „Росица роси“ и „Неда вода напива“. Фолклорни групи и състави, оркестри и индивидуалните изпълнители в програмата на Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки” представят автентичен и обработен фолклор – българско народно словесно, песенно, музикално и танцово изкуство, български обичай и традиции в празничните дни на 1 и 2 май.

1.05.folklor3
Участниците са от цяла България – от община Левски, от Плевенско, Търновско, Габровско, Свищовско, Каварненско. Фестивалът има състезателен характер. Председател на журито е доц. Георги Хинов – главен художествен ръководител и хореограф на Северняшки ансамбъл – Плевен. Членове са Анелия Макавеева, Георги Александров, Димитрина Радулова и Генчо Генчев – кмет на село Царевец, хореограф и председател на Националния фолклорен фестивал ”Фолклорен извор”.

1.05.folklor4
Съгласно регламента на фестивала, журито ще присъди златни, сребърни и бронзови медали и грамоти, които ще бъдат връчени утре – 2 май. Сред най-малките, заявили желанието си за участие, е 4-годишната Валерия Любенова от село Новаковци, област Габрово. Най-възрастният участник е 82-годишният Петър Райков Петров от Града на хумора и шегата Габрово. Да се издири, съхрани и популяризира фолклорното ни наследство, да се стимулират културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи е желанието на организаторите и целта на фолклорния фестивал, продължител на фолклорните традиции в община Левски.

1.05.folklor5

 

1.05.folklor6

 

1.05.folklor7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: