Водещ испански специалист гостува в Педагогическия колеж в Плевен

27.04.2015 8:38

27.04.spain

Педагогическият колеж в Плевен посрещна гост-лектор от Университета на Валенсия по Еразъм договор за преподавателска мобилност. Доц. д-р Паула Хардон е заместник-декан на отдел „Международно сътрудничество и интеграция“ към факултета по „Философия и педагогика“, Университет на Валенсия, където работи от 2009 година. Завършва “Археология и праистория”, работи в гимназия и в институт „Културно наследство за образование“. Защитава докторска дисертация през 1996г. на тема „Функции на праисторическите артефакти“. Публикувала е във френски, английски и испански международни списания, има издадени учебници по „География“ и „История“ за гимназиален курс.
В периода 22-30 април доц. д-р Паула Хардон изнася лекции в плевенския колеж. В поредицата от срещи с академичната общност и студентите доц. д-р Хардон запозна аудиторията с възможностите за осъществяване на студентска мобилност в Университета на Валенсия. Лекцията на тема: „Обучение чрез практика: Пресъздаване (отражение) на реални ситуации чрез видео запис“, предизвика интерес сред специалистите и студентите.
Доц. Хардон оцени участието си в програмата: „За мен и за моя университет е много важно да осъществяваме обмен на преподаватели и студенти в рамките на програма Еразъм +. Това е така, защото пред нашите образователни системи стоят сходни предизвикателства. Аз успях да използвам престоя си в Плевен, за да се запозная и да проуча образователната система в България. Запознах студентите от Педагогическия колеж с възможностите за обмен с цел обучение в чужбина. Смятам, че представените от мен подходи за използване на рефлексията ще подпомогнат изследванията на учителската практика в България, защото дават обективен израз на методите, с които работят испанските учители“.
Зам.-директорът на колежа доц. д-р Теодора Вълова, която е академичен координатор на двустранния договор за сътрудничество, сподели: „Научно-изследователската работа е водещата сила на прогреса и наистина е сериозно предизвикателство нашите студенти да се включат в съвместни изследователски проекти с техни състуденти от Европа. Перспективите, които дава участието в студентска мобилност с цел обучение в друго висше учебно заведение в чужбина, са свързани с придобиването на бакалавърска, магистърска или докторска степен. Но преди всичко обучението предоставя нови усещания и светоусещания и участниците го оценяват. Едновременно с това е особено важно те да развият личностни компетенции, каквито са културните, езиковите, уменията за учене. Студентите имат възможност да се интегрират в различна среда, да се научат да уважават различията, чуждия начин на живот, и когато се завърнат, да се реинтегрират в родната среда, вече като носители на нови умения, които да прилагат.“
В рамките на академичната 2014-2015 г. вече беше осъществена мобилност на студент от Испания. Очаква се за Университета на Валенсия да замине студент от Педагогическия колеж – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: