Млад плевенчанин разби конкуренцията в конкурс, обявен от Европейската комисия

21.04.2015 14:22

21.04.grijov

С излъчване на победителя приключи конкурсът по писане на Европейската комисия „Толкова сходни, толкова различни, толкова европейски“. В него България отбеляза рекордно участие в Европа с 89 подадени кандидатури. Младите автори бяха поканени да напишат текст от 1000 думи с отговор на два въпроса: „Какви са Вашите впечатления от разширения Европейски съюз?“ и „Как разширеният Европейски съюз може да отговори на предизвикателствата на бъдещето?“. Пет месеца след началото на надпреварата всяка държава-членка на ЕС излъчи своя най-добър текст. Българският победител се казва Йордан Грижов, на 25 години от Плевен. Неговият текст бе избран от тричленното жури, което бе впечатлено от интелигентния изказ и разнообразните гледни точки на младите кандидати и силно затруднено да отличи само един от по техните думи „89 брилянтни текста“.
В началото на април журито се събра в сградата на Европейската комисия за обсъждане на текстове-фаворити, вече оценени от всеки член по различни критерии. Те включваха свързаност с темата на конкурса, интерес за читателя, оригиналност на творбата и качество на текста. Кандидатурите бяха отбелязани само със серийни номера и името на Йордан стана ясно чак след като оценяващите единодушно се спряха на неговия текст.
Наградата за победителя е тридневно посещение с информационна цел в Брюксел. Там заедно с останалите победители от 28-те държави-членки на съюза той ще може да посети и разгледа мястото, където се решава съдбата на Европа – сградата на Европейския парламент. Отличените текстове ще бъдат публикувани на страницата на Европейската комисия и на writingcompetition.eu. Самият Европейски комисар по регионална политика, сближаване и разширяване на ЕС, Йоханес Хан, ще награди нашенеца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: