Убавка и Костика представят свои творби в Габрово

16.04.2015 16:27

16.04.gabrovo

Изложба скулптура и живопис, дело на творческото семейство Убавка Тончев и Константин Симеонов- Костика, ще бъде открита на 17 април, петък, от 17.30 ч. в Художествена галерия ”Христо Цокев” – Габрово, информират от галерията в Града на хумора. Авторката от сръбски произход Убавка Тончев и нейният съпруг Константин Симеонов – Костика са едни от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. Завършили Художествена академия „Н. Пaвлович” – София, възпитаници на Д. Даскалов в класа по скулптура. Авторите са избрали за свой пристан Долни Дъбник и повече от 35 години живеят и творят в този край.
„Много е важно в една творба да няма чужди пръсти по нея, като отпечатъци от леяра. То е като една любов, едно откровение или става, или не става, пипне ли някой друг вече не е същото…”, казва Костика. Затова те са си направили собствена леярна. Двамата споделят, че са щастливи да работят заедно. „Аз съм благодарна, че Костика е с мен, защото много ми помага с тежката работа около създаването на една пластика“, казва Убавка.
Известни са със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура, малката пластика в камък и бронз. Пред габровска публика творческото семейство ще представи свои творби от последните години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: