Доц. Александър Вълков: Много младежи не подозират, че имат проблем със слуха

02.04.2015 15:18

2.04.ung

Много от младите и уж здрави хора имат проблеми със слуха. Това сподели на пресконференция в БТА днес началникът на Клиниката по Ушно-носно-гърлени болести при УМБАЛ – Плевен, доц. Александър Вълков, във връзка с проведената съвместно с Лайънс клуб – Плевен Великденска инициатива. В рамките й бяха изнесени беседи пред ученици от 8 до 12 клас от плевенските училища. По думите му, мнозина от младежите не подозират, че имат намаление на слуха и това се установява само след съответните прегледи.
„За съжаление, установяваме доста пациенти с намаление на слуха за високите честоти с такива изменения, че ние трудно можем да им помогнем. Проблемът е, че когато се забави диагностицирането, и лечението вече е забавено и дори невъзможно“, отбеляза УНГ-специалистът, изтъквайки факта, че специфичната нервна клетка е незаменима. И когато нейната функция започне да отпада, природата е направила така, че тя се замества от съединително-тъканна клетка, които обаче няма нейните функции, обясни доц. Александър Вълков. Именно в тези случаи се констатира намаление на слуха, но медиците са безсилни да го върнат, допълни той.
Както сподели пред медиите началникът на УНГ-клиниката, в рамките на беседите пред ученици специалистите са обърнали внимание основно върху слушането на музика със слушалки. По думите му, използването на слушалките тип „тапи“ далеч не е безопасно, като с тях продължителността на слушане на музика не трябва да бъде над 1 час и то при сила на звука до 60% от максимума на потенциометъра. Мисля, че нашите беседи бяха доста полезни и успяхме да възпитаме младите хора как да щадят слуха си, за да се запази той дълги години и да не им се налага след време да използват слухови апарати, каза още доц. Александър Вълков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: