Безплатни изследвания на имунен статус ще се проведат в четвъртък в УМБАЛ – Плевен

22.03.2015 16:34

22.03.pregledi

На 26 март в МДЛ по имунология към Университетската болница „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен ще се проведе Ден на отворените врати за извършване на безплатни имунологични консултации и изследвания на имунния статус на желаещите жители на Плевен. Това информират от пресцентъра на лечебното заведение. Приемът ще става по предварително изготвен график на телефон 064 886 741. МДЛ по имунология се намира на ул. „Генерал Владимир Вазов“ 91 (Втора база на болницата). Прегледи ще се извършват в същия ден и в МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ в Плевен и Имунодиагностика – ПП – Лаборатория за имунологични изследвания в Плевен.
Поводът за инициативата е тежката грипна епидемия от 2014/2015 г. За разлика от други години, когато боледуват предимно рисковите групи от деца и възрастни хора, сега са засегнати и млади хора в активна възраст. Имунологът може да направи оценка на имунния статус на пациента и да препоръча индивидуална схема за имунопрофилактика, за да може имунната система да реагира адекватно при последваща среща с вируса.
Тревожни данни за заболеваемостта и усложненията при децата бяха представени от проф. д-р Ваня Недкова, началник на Детска клиника при УМБАЛ – Плевен, както и задочно – от доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиника по пулмология и фтизиатрия при УМБАЛ – Плевен. Те посъветваха личните лекари и всички клинични специалисти да не се пренебрегва ролята на имунната система в ситуация на грипна епидемия, да се извършва навременна имунопрофилактика, чрез която биха предотвратени тежките усложнения, приема на скъпоструващи лекарства и техните странични ефекти, както и необходимостта от хоспитализация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: