Излъчиха победителите в областния кръг на Ученическите игри по шахмат

16.03.2015 8:07

16.03.chess

На 12 и 13 март в зала „Спартак“ в Плевен се състоя Областният кръг на Ученическите игри по шахмат. Отборите се състояха от 4 човека (3 момчета + 1 момиче), а победителят се класираше за следващия кръг. С голям интерес се очакваше надпреварата в младшата групата, която се състоя на 12 март. Тя противопостави два равностойни отбора – МГ “Гео Милев“ (Плевен) и СОУ “Петър Берон“ (Червен бряг), на които почти всички състезатели тренират и се състезават активно в клубовете от нашата област.
По предварителни очаквания плевенчани имаха леко предимство на мъжките дъски, докато отборът от Червен бряг превъзхождаше на женската. Отборът на СОУ “Петър Берон“ поведе, след като Патрицие Найманова победи на женската дъска, но отборът на МГ “Гео Милев“ бързо изравни след победа на капитана Владимир Върбанов над Преслав Вельов първа дъска.
Всичко остана да се реши на останалите две дъски. На плевенчани им трябваше само една точка от тях, предвид победата им на първа дъска, като в хода на играта те имаха леко предимство и на двете дъски. Тогава дойде и неочакваният обрат. Първо Никола Ненков успя да постигне спечелена позиция, след което игра много прибързано и неочаквано загуби от Лазар Насар. На съседната дъска съотборникът му Стилиян Нановски не успя да реализира атаката си срещу Владислав Василев, който се защити много точно и на свой ред организира успешна контраигра и спечели партията. Така в среща продължила 3 часа отборът на СОУ “Петър Берон“ (Червен бряг) победи с 3:1 и продължава борбата в следващия кръг.
В старшата група (8-10 клас) клас интрига за първото място нямаше. Отборът на МГ “Гео Милев“ (Плевен) в състав Давид Цветанов, Гергана Димитрова, Момчил Банев, Никол Илиева и Габриела Илиева постигна чисти победи над отборите на ОУ “Христо Ботев“ (Божурица) и СОУ “Христо Смирненски“ (Гулянци), които останаха съответно на второ и трето място.
Следващия етап от Ученическите игри – зоналните състезания, е през месец април в Плевен (5-7 клас) и Ловеч (8-10 клас). Припомняме, че отборите от Плевенска област са тотален хегемон в Националните ученически игри в последните години. При малките медали няколко пъти медали печелят СОУ “Йордан Йовков“ (Плевен) и СОУ “Цветан Спасов“ (Плевен), а отборът на МГ “Гео Милев“ е безапелационен победител в последните 5 години при големите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: