Министър Павлова разпореди проверка на дейността на „Геозащита“ – Плевен

11.03.2015 8:31

11.03.mrrb

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди проверка на дейността на държавните дружества „Геозащита“ ЕООД – Варна, Плевен и Перник във връзка с излъчен материал на БТВ за извършване на строителство в свлачищни територии. Това информират от пресцентъра на МРРБ. 26 март 2015 г. е срокът, в който Инспекторатът на министерството и Дирекцията за национален строителен контрол трябва да обявят резултатите от нея. До приключването й „Геозащита“ ЕООД – Варна преустановява провеждането на инженерно-геоложки проучвания и проектиране за частни инвестиционни намерения. В този период дружеството ще продължи да изпълнява задълженията си по регистриране и мониторинг на свлачищните райони.
До 9 април 2015 г. ДНСК ще провери по документи и на място дали се спазват условията на заповедта на министъра на териториалното развитие и строителството от 1997 г. за строителна забрана в свлачищните територии на общините Варна, Аксаково, Балчик и Каварна, както и дали се изпълняват задължителните изисквания в предварителните разрешения за тези райони при издаване на разрешения за строеж в тях. Предмет на проверка ще бъде също спазването на указанията на МРРБ за назначаване на специализирани състави на експертните съвети по устройство на територията към съответните общини за разглеждане на инженерно-геоложки проучвания в свлачищни райони и законосъобразността на изградените постройки.
Към министъра на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създаден Експертен консултативен съвет за решаване на проблеми, свързани с геозащитна дейност. В зависимост от специфичните задачи в него ще бъдат привлечени специалисти от различни научни организации и институти, включително от Българската академия на науките, и независими експерти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: