Представиха резултатите от обсъжданията на Закона за доброволчеството в Плевен

10.03.2015 13:07

10.03.dancho

Резултатите от серията обществени обсъждания с фокус върху Закона за доброволчеството представиха на пресконференция в БТА днес председателят на Сдружение „Младежки европейски инициативи“ – Плевен Йордан Христов и Веселин Радев – представител на организацията. Младежите припомниха, че от няколко години в България се правят опити за приемането на Закон за доброволчеството, но така или иначе поне до този момент те не са довели до успех. По думите на Йордан Христов, забележките по проектозакона, представен от Министерството на младежта и спорта, не са малко, като именно това е била и причината за провеждането на обществените обсъждания. В тях са участвали представители на НПО, членове на младежките структури на БСП и ГЕРБ, както и експерти от Община Плевен.
По подробно върху предложенията, дискутирани на обсъжданията, се спря Веселин Радев, като сред тях той открои това доброволческите организации да бъдат разпределени в три подгрупи във връзка с дейността си, както и да има ясно разграничение между физическото и интелектуалното доброволчество. Участниците в кръглите маси са предложили организациите да бъдат акредитирани за период от 1 или 2 години, като бъдат съставени правила за получаване и отнемане на акредитацията. Идеята е едно от задължителните условия за получаване на такава е наличието на вътрешни правила за работа и доказване на капацитет за изпълнение на дейности.
Младежите са се обединили около тезата, че доброволческите застраховки трябва да имат задължителен характер при организации, работещи във високорискова среда, докато за тези от по-нисък рисков тип да се сключва застраховка по желание. Участниците са се обявили и за по-подробно разписани правила за работа с чуждестранни доброволци, както и за ускоряване издаването на виза при бедствия, аварии и катастрофи. Интересна идея е и включването на корпоративното доброволчество като задължително – всяка година държавните и общински фирми да сключват годишен договор с местни НПО за корпоративно доброволчество. Според доброволците, е нужно и създаването на регистър на НПО на национално и местно ниво, който да се актуализира всяка година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: