Николай Маринов е новият председател на Македонското културно-просветно дружество „Парашкев Цветков”

20.02.2015 14:50

На 16 февруари в салона на НЧ „П.Цветков“ Плевен, Македонското културно –просветно дружество „Парашкев Цветков” проведе годишно очетно-изборно събрание. То започна с минута мълчание в памет на наскоро починалия Венцислав Доцев – председател на дружеството и един от неговите възстановители. След изслушване и приемане на отчетният доклад и този на ревизионната комисия, събранието предложи и избра единодушно за председател Николай Маринов – председател на Настоятелството на читалище „П.Цветков“ и дългогодишен член на сдружението.

poklon1
Македонското културно -просветно дружество „Парашкев Цветков” в Плевен е пряк наследник на Македонското братство създадено преди повече от столетие от българи преселници от Егейска и Вардарска Македония и техните потомци. То играе съществена роля както в средите на македонските бежанци, така и оказва подчертано положително въздействие върху живота в гр . Плевен във всичките му измерения до преврата на 9 септември 1944год. През различните периоди от дейността на организацията срещаме имената на Атанас и Георги Костови, Янчо Димитров, Христо Върбенов, проф.д-р Аспарух Аспарухов, Борис Бешев, Ставри Мицарев и други. През 1951год. с Устав на президиума на НС се ликвидират македонските бежански организации и дружества. Имотите им се отнемат.
Нова страница в живота на българите преселници от Македония в Плевенският край се отваря след 21 октомври 1996 год. когато Окръжен съд – Плевен регистрира правният субект МКПД „Парашкев Цветков”- наследник на идеите, традициите и принципите на Плевенското македонско братство основано през 1893год.
МКПД има анбицията да работи за утвърждаване на гражданско общество в нашата страна, да съхранява и популяризира културните ни традиции, да работи за духовното развитие на нацията, да създава мостове между българите по света и да се бори срещу фалшифицирането на историческата истина.
Снимка – архив Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: