„Дякон Левски“ посрещна първите си зрители (снимки)

15.02.2015 16:56

15.02.levski1

Очакваният с огромен интерес от цяла България филм на режисьора Максим Генчев „Дякон Левски“, в главната роля в който се изявява актьорът от драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен Веселин Плачков, вече посрещна първите си зрители. Днес в Културен център „G8“ в София хитовата лента бе представена предпремиерно пред журналисти, сред които бе и репортер на „Плевен за Плевен“. Филмът, който е от две части, всяка с времетраене от по 105 минути, се гледа буквално на един дъх въпреки продължителността, както се убедиха гостите на предпремиерата, а след излизането от залата оставя у зрителя куп въпроси, върху които да се замисли.

15.02.levski2
На прожекцията в Културен център „G8“ днес присъстваха Веселин Плачков, Максим Генчев, продуцентът на „Дякон Левски“ д-р Златина Филипова, както и голяма част от екипа на филма. Както писахме, официалната премиера на лентата е утре в 19 ч. в Зала 1 НДК, а Плевен е първият град след столицата, където филмът ще бъде показан. Прожекциите са на 17 и 18 февруари от 18 ч. в ДКТ „Иван Радоев“.

15.02.levski3
19 век. България е в мрака на турското робство. От пепелището на погубена България ще се въздигне най-достойният от синовете й, за да проправи пътя към свободата. Сам през безверието и отчаянието, през предателството и саможертвата, дори през любовта. Йеродякон Игнатий. Васил Иванов Кунчев. Този, когото днес България знае като Апостола на свободата! Режисьорът Максим Генчев ни повежда през живота му като през житие на светец – от детството, през борбата до бесилото. Магическият историцизъм и художествената измислица са преплетени с почти документална стилистика.

15.02.levski4
Лентата представя историята на Левски такава, каквато никой досега не я е разказвал. Голямата любов, саможертвата, себеотрицанието, провиждането в бъдещето на България и безпределната вярност към народа са стъпала не бесилото, а към свободата и безсмъртието. Един йеродякон ще захвърли расото, за да тръгне сам из поробената си родина, ще създаде 400 тайни революционни комитета, ще пробуди хората, ще им даде вяра в собствените сили.

15.02.levski5

 

15.02.levski6

 

15.02.levski7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: