Бюджетът на Общината – начин на употреба!

11.02.2015 16:31

grip

На днешната извънредна сесия Общински съвет – Плевен прие Бюджета на Община Плевен за 2015 година. 25 съветници го подкрепиха, 9 гласуваха против, въздържаха се 4. Дебатите продължиха повече от 3 часа, след като предварително, по предложение на съветник Стефан Ганев, според представителността в местния парламент на партии и групи, бе гласуван лимит от време за изказвания. От него се възползваха на 100 процента съветниците Стефан Ганев, Георг Спартански, проф. Мутафчиев и Илка Илиева от групата на БНД-Обединена десница, Пенчо Карагьозов, Чавдар Велинов и Бисерка Илиева от БСП. Мартин Митев и Любка Костова от ПП Герб също коментираха основния финансов документ на Община Плевен. И..нито един съветник от различните групи в така наречения Център.
По време на гласуването бяха подкрепени предложенията за отпускане на още 40 000 лева за ремонт на улица „Кара Кольо“, на Илка Илиева, за който обектк бяха предвидени вече 70 000 лева, на Георг Спартански: 4000 лева от средствата, предвидени за празника на Плевен – 15 май, да бъдат пренасочени за отбелязването на 10 декември, на проф. Константин Мутафчиев – за отпускане на 130 000 лева за програмата граждански инициативи „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“. Въпреки това, при окончателното гласуване, те не подкрепиха проекта за бюджет. Това направиха и колегите им от БСП. .
Иначе, разпределението на бюджетните средства по значимите разходи и тази година не е по-различно от предишните поне десетина. Но основната причина за това не е в общината или съветниците, а в ненаправената, но обещавана от всички досегашни правителства, децентрализация на финансите и даване на реални правомощия на органите на местното самоуправление. До осъществяването на тази реформа, всички приказки за балансирани, или не, бюджети, за приоритети или липса на такива, за визия или без-визия, просто остават да висят в сферата на риторичното майсторство!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: