Дядо Игнатий ще освети бойните знамена на Богоявление

05.01.2015 16:52

5.01.znamena

Тържествен ритуал-водосвет на бойните знамена по повод Богоявление (Йордановден) ще се проведе утре в 11 часа на площад „Възраждане”. Водосвета ще отслужи Негово Високопреосвещенство Плевенският митрополит Игнатий в съслужение със свещеници от православните храмове в града. В ритуала ще участват почетни роти от военните формирования в гарнизон Плевен.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари – Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: